The Police Kimdir, Üyeleri, Tarihi, Hakkında Bilgi

POLİCE

İngiliz ve ABD’li müzikçilerden kurulu pop topluluğu. Yeni dalga türünün en ünlü temsilcisidir.

Poliçe, 1976’da artık eski gücünü yitiren rock topluluğu Curved Air’in davulcusu Stewart Copeland (1952) ile yerel bir topluluğun solisti ve basçısı olan ve Sting takma adını kullanan Gordon Sumner tarafından kuruldu. Çok kısa bir süre çalışan gitarcı Henry Padovani’nin ayrılmasıyla Police’e katılan gitarcı Andy Summers (1942), daha önceleri Soft Machine ve Animals topluluklarında çalışmış, deneyimli bir müzikçiydi. Bu üçlü 1977’de çeşitli punk festivallerine katıldıysa da başarılı olamadı. Önceleri S.Copeland’in yazdığı parçaları çaldılar, Sting’in yazdığı ve sözlerinden dolayı radyolarda yasalanmasma karşın bir süre sonra çok yaygınlaşan “Roxanne” ile adlarını duyurdular. Bundan sonra 1979’da çıkarttıkları Regette de Blanc adlı albüm, reggae izlerinin hissedildiği, sınırsız bir ritm zenginliğine ulaşmış bir çalışmaydı. Bu plakla birlikte topluluğun bestelerinde büyük bir payı olmaya başlayan Sting, 1980 sonrasının en önemli bestecilerinden biri durumuna geldi. Rock müziğinde var olan, çalgıların arasındaki kalıplaşmış işbölümünü bir yana iten üçlü; gitarın da katılmasıyla elde ettikleri güçlü altyapı üstüne, herhangi bir çalgının ön plana çıkabildiği özgün bir tarz geliştirdiler.

1983’te çıkan ve bestelerde daha melodik, düzenlemelerde de görece daha alışılmış bir çizgiye yöneldikleri Synchronicity, Police’in her yönden güçlü ve aşılması zor bir yapıtı oldu. Albüm grubun en başarılı albümü olarak, Michael Jackson’un Thriller albümünü listelerden devirdi ve ABD-de 8 milyon sattı. Synchronicity turnesinin ardından yaratıcı farklılıkları sebep göstererek ayrılsalar da 1986-da Amnesty Turnesi için tekrar bir araya gelerek Bryan Adams, U2, Peter Gabriel ve Lou Reed ile turneye çıktılar. 2007 senesinde tekrar bir araya gelip, dünya turnesine çıktılar. Turne, müzik tarihinde en fazla gişe yapan üçüncü turne olduğu gibi, grubu 2008 senesinin en çok kazanan müzisyenleri yaptı. 2003 senesinde Rock ‘N Roll Hall of Fame-e dahil olan grup, aktif oldukları 5 sene içerisinde 50 milyonun üzerinde bir satış başarısı yakalmışdı. Jazz, pop, raggea ve punk müziğinin harmanlamasıyla kendi tarzını yaratan The Police, halen bir çok müzik eleştirmeni tarafından tarihdeki en önemli gruplardan biri olarak gösterilir. Her üç üye şarkılar yazsada grubun şarkılarının büyük kısmının sözü ve müziği grubun vokalisti ve bas gitaristi Sting’e aittir. Roxanne ile dünya çapında üne kavuşsalarda, en büyük hit şarkıları Every Breath You Take isimli parçadır. Don’t Stand So Close To Me, De Do Do Do De Da Da Da, Message in a Bottle, Walking on the Moon, So Lonely, Every Little Thing She Does Is Magic, Synchronicity, King of Pain, Invisible Sun gibi dönemin bir çok ünlü şarkısını üretmişlerdir.

Adının verdiği çağrışımlara karşın genelde sol bir tavrı olan Poliçe, şarkı sözlerinde, çevrelerine ve insanlara karşı belli bir duyarlığı, müziklerindeki coşkuya koşut ince bir alaycılıkla yansıtmıştır.

Üyeler

  • Sting (Gordon Sumner): bas gitar ve vokal. Jazz müziğine olan düşkünlüğuyle bilinen sanatçı, daha önce Last Exit grubun üyesiydi. Sting hemen tanınan sesi, ve yazdığı orijinal şarkılarla bilinmektedir. 1980 senesinde Zenyatta Mondatta albümünden başlayarak siyasi temalı şarkılar yazmaya başladı. Grubun dağılmasından sonra da Sting başarılı bir solo kariyere sahip oldu, 16 kez Grammy ödülüyle onurlandırıldı.
  • Stewart Copeland: bateri. Mısır ve Lübnanda çocukluğunu geçiren Amerikalı (fakat İngiliz vatandaşı) olan müzisyen kendine has tarzıyla en iyi bateristlerden biri olarak kabul görür. Rolling Stone dergisinin anketinde Copeland, gelmiş geçmiş en iyi 5 bateristden biri seçildi. Orta Doğu müzik tekniği ve jazz müziğinden etkilenmiş bir tarza sahip olan Copeland’ın halen büyük bir hayran kitlesi vardır. Kendisi solo kariyerinde birçok film için besteler yapmışdır. Gwen Stefani kendisini 2003 senesinde “Bateri tanrısı” olarak tanımlamışdır.
  • Andy Summers: gitar. Guitar Player dergisi tarafından en iyi pop gitaristi seçilen Summers, solo kariyerinde genel itibariyle Robert Fripp’le birlikte çalışarak gitar ağırlıklı albümler piyasaya surdu. Stingin solo kariyerindeki bazı çalışmalar dahil olmakla bir çok sanatçıyla çalışmış, kitaplar yazmış ve bazı filmler için müzik de yapmışdır. Summers, Allmusic tarafından “gitar efsanesi” olarak adlandırılmışdır. Grup ilk kurulduğunda gitarist olan Henry Pedovaninin ilk albüm çalışmalarına yakın bir dönemde grubu terk etmesinin ardından Summers gruba katıldı.

YAPITLAR (başlıca): Outlandos d’Amour, 1978; Regetta de Blanc, 1979; Zenyatta Mondatta, 1980; Ghost in the Machine, 1981; Synchronicity, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski