Turgut Pura Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Turgut Pura (1922-1979), Türk bir heykeltıraş olarak tanınır. Soyut heykelleriyle dikkat çekmiştir.

Turgut Pura, 1922'de doğmuş ve babasını küçük yaşta kaybetmiştir. Öğrenimine Ankara'da amcalarının yanında başlamış ve resme olan merakı, amcası ressam Numan Pura'nın çalışmalarını izlerken başlamıştır. 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında baba tarafının soyadı olan "Pura" ismini almıştır. Mimar Kemalettin İlkokulu, Kurtuluş Ortaokulu ve Gazi Lisesi'ni bitirmiştir ve lise yıllarında resim çalışmalarına Eşref Üren ile devam etmiştir.


Lise öğrenimi sırasında Ankara Halkevi'nde açılan heykel kurslarına katılan Turgut Pura, 1941'de halkevinin düzenlediği bir yarışmada birinci olmuştur. Ertesi sene İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümünde eğitim almış ve Rudolf Belling ve diğer öğretmenlerle çalışmıştır. Eğitimi sırasında Türkçe öğretmenliği de yapmıştır. 1948'de okulu bitirdikten sonra okulda kalarak çalışmalarına devam etmiş ve Akademi Yangını'ndan sonra eserlerin onarımında görev almıştır. Ancak kadro sorunları nedeniyle İstanbul'dan ayrılarak 1950'lerin ortalarında İzmir'e taşınmıştır.

İzmir'de sanat çalışmalarını sürdürmüş ve geçimini köprü tamiri, çeşme onarımı gibi işlerle sağlamaya çalışmıştır. İlk evliliğinden bir oğlu olan Pura, bir süre sonra ikinci evliliğini yapmış ve İzmir Eğitim Enstitüsü'nde resim dersleri vermeye başlamıştır.

1963 yılında İzmir Devlet Resim ve Heykel Galerisi Müdürlüğü'ne getirilmesi hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur ve birçok ünlü ismin İzmir'de sergi açmasını sağlamıştır. 1973'te galerinin Resim ve Heykel Müzesi'ne dönüşmesini sağlamıştır.

Sanat çalışmalarına ağırlık veren Pura, 1969'da Ankara Devlet Resim ve Heykel Galerisi'nde ilk kişisel sergisini açmıştır. Soyut heykel çalışmalarının yanı sıra İlk Kurşun Anıtı gibi anıt heykeller ve ünlülerin büstlerini de yapmıştır. 1979'da Ankara'da ölmüştür.

İzmir Resim Heykel Müzesi'nin kurulmasını sağladı ve ilk müdürü oldu. Devlet Resim Heykel sergilerine 1941'den itibaren katıldı ve 1977'de açılan 33. sergide heykel dalında birincilik kazandı.

Pura'nın heykellerinde farklı malzemeler kullanılmıştır. İlk eserlerinde alçı, kumaş ve tel kullanırken son eserlerinde demir, paslanmaz çelik, bakır gibi malzemelere yönelmiştir. Heykelleri genellikle soyut biçimlerle şekillendirilmiştir. En tanınmış eserlerinden biri İzmir'deki Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı'dır.

Başlıca Eserleri: Hasan Tahsin Anıtı, 1972-1973, Konak Alanı, İzmir; Form, 1975, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; Köşeli Formlar, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kafes , Ankara Resim ve Heykel Müzesi.

Daha yeni Daha eski