Agah Hün Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

HÜN, Agâh (1918 – 24 Temmuz 1990 – İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Her iki alanda da özellikle karakter rolleriyle ün kazanmıştır.

İstanbul’da doğdu. Tiyatro ve sinema oyuncusu Hadi Hün’ün (1907-1969) kardeşidir. 1942’de Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdikten sonra 1950’ye değin Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. 1951’de İstanbul’a giderek Muhsin Ertuğrul’un yeni kurduğu Küçük Sahne’ye girdi. 1959’da Oda Tiyatrosu’nda, 1960’ta Küçük Opera’da çalıştı. 1961’de İstanbul Şehir Tiyatrosu’na geçti, 1983’te buradan emekli oldu.

İlk kez 1942’de konservatuvar öğrencisiyken, Julius Caesar oyunuyla sahneye çıktı. 1944’te Kibarlık Budalası, 1945’te Kahvehane, 1946’da Faust, 1948’de Paydos, 1951’de Satıcının Ölümü gibi oyunlarla ünlendi. 1953’te ilk renkli Türk filmi olan Halıcı Kız ile sinemaya geçti. 1955’te Sevdiğim Şendin filmiyle sinema yönetmenliğini denedi. Bir süre çeşitli filmlerde rol aldı, bazılarını da yönetti. 1983 yılında emekli oldu.

Gerek klasik, gerekse çağdaş oyunlarda aldığı rolleri, kalın ve melodik sesini de oldukça abartılı biçimde kullanarak yorumlamış, özellikle İstanbul Şehir Tiyatroları’nın uzun süre en önemli oyuncularından biri olmuştur.

Rol aldığı tiyatro oyunları

  • Ağrı Dağı Efsanesi
  • Çayhane
  • Kral Oidipus
  • Ümitsiz Saatler : Joseph Hayes – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1957
  • Yağmurcu : N. Richard Nash – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1956
  • Eski Şarkı : Reşat Nuri Güntekin – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1950
  • Hamlet : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1950
  • Tüccar : Platus – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1949
  • Küçük Şehir : Cevat Fehmi Başkut – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1949

Filmografisi (oyuncu)

  • Düğün – 1990
  • İnsanlar Yaşadıkça – 1989
  • Gönüller Sultanı Mevlana – 1989
  • Sahibini Arayan Madalya – 1989
  • Stres – 1988
  • Yuvasızlar – 1987
  • Sen Ağlama – 1987
  • Hafız Yusuf – 1987
  • Gönülden Gönüle – 1987
  • Zeynepler Ölmesin – 1987
  • Ölümünün Ellinci Yılında Mehmet Akif Ersoy – 1986
  • Uzak Kentin İnsanları (Köprü) – 1986
  • Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – 1985
  • Küçük Ağa – 1983
  • Çirkef – 1975
  • Şeytan – 1974
  • Hazreti Yusuf’un Hayatı – 1965
  • Akasyalar Açarken – 1962
  • Hazreti Ömer’ın Adaleti – 1961
  • Şahane Kadın – 1961
  • Bir Yavrunun Gözyaşları – 1960
  • Yak Bir Sigara – 1960
  • Kanlı Değirmen – 1959
  • O Günden Sonra – 1958
  • Kadın Severse – 1955
  • Sevdiğim Sendin – 1955
  • Halıcı Kız – 1953
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor – 1952

Filmografisi (yönetmen)

  • Öldür Beni – 1963
  • Yak Bir Sigara – 1960
  • Ben Kahpe Değilim – 1959
  • Kanlı Değirmen – 1959
  • Meçhul Kahramanlar – 1958
  • Sevdiğim Sendin – 1955

Filmografisi (senarist))

  • Öldür Beni – 1963
  • Sonbahar Yaprakları – 1961
  • Yak Bir Sigara – 1960
  • Ben Kahpe Değilim – 1959
  • Üç Kurşun – 1959
  • Sevdiğim Sendin – 1955

Seslendirme

  • The Message – Çağrı filminde Anthony Quinn
  • Çöl Aslanı – Filminde Anthony Quinn

    Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & Vikipedi

Sitede Ara