Bilge Karasu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KARASU, Bilge (1930-1995) Türk, yazar. Bireyin iç dünyasını, bunalımlarını, toplumla olan çatışmalarını anlatan öyküleriyle tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okudu. Bir süre Ankara Radyosu’nda çalıştı. 1962’de kazandığı Rockefeller bursundan yararlanarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde araştırmalar yaptı. Ertesi yıl yurda döndü ve çeviriyi uğraş edindi. Halen Hacettepe Üniversitesi’nde uzman olarak görev yapmaktadır.

İlk öyküleri 1950’de Seçilmiş Hikâyeler Dergisinde yayımlandı. Sonraları Forum, Dost, Türk Dili gibi dergilerde de öyküleri çıktı. İlk kitabı Troya’da Ölüm Vardı 1963’te yayımlandı. Aynı yıl D.H.Law-rence’ten çevirdiği Ölen Adam adlı kitapla TDK Çeviri Ödülü’nü, 1970’te Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı adlı kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağam’m kazandı.

Öykülerinde ayrıntılara önem verir. Zaman zaman soyutlamalara ve simgeciliğe başvurarak insan gerçeğini irdelemeyi amaçlar. Özenli, akıcı bir dil ve kendine özgü bir anlatım geliştirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Öykü: Troya’da Ölüm Vardı, 1963; Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, 1970; Göçmüş Kediler Bahçesi, 1980; Kısmet Büfesi, 1982.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski