Edmund Kean Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KEAN, Edmund (1787-1833) İngiliz tiyatro oyuncusu. Shakespeare tragedyalarındaki başarısıyla ünlüdür.

4 Kasım 1787’de Londra’da doğdu, 15 Mayıs 1833’te Richmond’da öldü. Sahneye ilk kez Covent Garden’daki bir balede figüran olarak çıktı. Oyunculuğa Drury Lane tiyatrosunda başladı. 1806’ya değin Londra’da çeşitli oyunlarda oynadı. Sonra topluluğuyla birlikte taşra kentlerinde temsiller vermek üzere turneye çıktı. Karısı ve iki çocuğunu da yanma aldığı bu turne sırasında büyük oğlu ölünce geri döndü. 1814’te yeniden Drury Lane’de oynadı. Shakespeare’ in Venedik Taciri oyununda, ilk kez geleneksel hale gelmiş kızıl peruğu ve sakalı takmadan oynadığı Shylock rolüyle büyük başarı kazandı. 1820 ve 1825’te iki kez ABD’ye gitti.

Kean kendinden önceki oyunculuk üslubunun abartılı teatral hareketleri yerine doğal oyunculuğu benimsedi. Onun bu üslubu izleyici tarafından kısa zamanda tutuldu. Oynadığı rollerde genizden gelen boğuk sesine fazla güvenmeden, yüz anlatımını vurgulamayı yeğledi. Her tür rolde oynamakla birlikte hepsinde aynı başarıyı sağlayamadı. Shakespeare’in oyunları dışında en başarılı iki rolü Massinger’in A New Way to Pay Old Debts (“Eski Borçları Ödemenin Yeni Yolu”) oyunundaki Sir Giles Overreach ile Marlowe’un Jew of Malta (“Maltalı Yahudi”) oyunundaki Barabas oldu.

Edmund Kean oyunculuğu kadar kişiliği ile de ilgi çekiciydi. Çılgın ve yabani davranışlarıyla tepki uyandırırdı. Özel yaşamındaki düzensizliklerle, izleyicilerin kendinden uzaklaşmasına neden olurdu.

1833’te Covent Garden’da Iago rolünü üstlenen oğluyla birlikte Othello’yu oynarken sahnede hastalandı ve kısa bir süre sonra öldü. Oğlu Charles John Kean (1811-1868) 19.yy’ın ikinci yarısına değin başarılı bir oyuncu ve yönetmen olarak sahne yaşamını sürdürmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): III.Richard; Hamlet, 1814; Othello, 1814; Venedik Taciri, 1814; Kral Lear; Macbeth; VIII.Henry; Coriolanus; A New Way to Pay Old Debts, 1816, (“Eski Borçları Ödemenin Yeni Yolu”); Jew of Malta, (“Maltalı Yahudi”); Brutus, 1818.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski