HONECKER, Erich (1912 – 29 Mayıs 1994 Santiago, Şili) Alman devlet adamı. Sosyalist Birlik Partisi 1. sekreteri ve devlet konseyi başkanlığında bulunmuştur.
25 Ağustos 1912’de Neunkirchen kentinde Wiebelskirchen köyünde doğdu. Kömür madenlerinde çalışan babası I.Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Almanya Komünist Partisi’nin (AKP) ilk üyelerindendi. 10 yaşında Genç Öncüler’e katılan, 14 yaşında da Komünist Gençlik Birliği’ne giren Honecker, 1929’da AKP üyesi oldu. 1930’da Moskova’ya çeşitli uluslardan komünist gençlerin öğrenim gördüğü okula gönderildi. 1931’de döndükten sonra Saar bölgesinde Komünist Gençlik Birliği sekreteri oldu.
1933’te Hitler iktidara geldikten sonra kapatılan AKP’nin diğer üyeleriyle birlikte Naziler’e karşı yürütülen direniş hareketine katıldı. 1934’te Komünist Gençlik Birliği Merkez Komitesi’ne seçildi. Aralık 1935’te Gestapo tarafından yakalandı. Yaklaşık on yıl Brandenburg Cezaevi’nde kaldıktan sonra Nisan 1945’te Sovyet birlikleri Almanya’ya girdikten sonra serbest bırakıldı. 1946’da Özgür Alman Gençliği adlı örgütün kurucuları arasında yer aldı ve 1955’e değin Merkez Konseyi başkanlığını yürüttü. Almanya’nın Sovyet işgal bölgesinde Komünistler’in ve Sosyal Demokratlar’m katılımıylal946’da kurulan Almanya Sosyalist Birlik Partisi’nin (Sozialistische Einhe itspartei Deutschlands-SED) Merkez Komitesi üyesi oldu. 1949’da Demokratik Alman Cumhuriyeti kurulduktan sonra Halk Meclisi’ne seçildi;1958’de Politbüro üyesi oldu.
Mayıs 1971’de Walter Ulbricht Merkez Komitesi 1.sekreterliğinden ayrıldıktan sonra onun yerine bu görevi üstlendi. Seçimle işbaşına gelen hükümet organlarının işlevlerini artıracağını açıkladı. Federal Almanya’yla ilişkilerin yumuşatılmasına önem verdi. Federal Almanya Cumhuriyeti başbakanı Willy Brandt’ın da aynı yöndeki çabalan sonucu Ağustos 1972’de normal diplomatik ilişkilerin kurulacağı açıklandı. Eylül 1973’te her iki Almanya da Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edildi.
Honecker’in Ağustos 1984’te FAC’dan 950 milyon DM’lık kredi alması ve Eylül’de FAC’a resmi bir gezi düzenleyeceğini açıklaması Doğu-Batı ilişkilerinde varılan en ileri nokta olarak dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Ancak Honecker planlanan tarihten kısa bir süre önce FAC basınında çıkan bazı onur kırıcı yazıları gerekçe göstererek gezisini iptal etti.
Honecker, reformcu lider Mihail Gorbaçov yönetimindeki SSCB’nin desteğini yitirdikten sonra, Doğu Alman kentlerinde yükselen demokrasi yanlısı kitle gösterileriyle karşı karşıya kaldı. 18 Ekim 1989’da, Almanya Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından parti genel sekreterliği, devlet başkanlığı ve silahlı kuvvetler komutanlığı görevlerinden alındı.
Görevlerinden ayrıldıktan sonra yolsuzluk, iktidarı kötüye kullanma, Doğu Almanya’dan kaçmaya çalışan 49 kişinin öldürülmesi doğrultusunda emir vermesi gibi suçlamalarla karşılaştı. Nisan 1990’da Berlin yakınlarındaki bir Sovyet askeri üssüne sığındı. Mart 1991’de, Sovyet hükümeti, Alman yönetiminin iade istemini geri çevirerek hasta olan Honecker’i Moskova’ya getirerek ona siyasi sığınma hakkı tanıdı. Ama o yıl sonunda SSCB’nin dağılması ve komünist yönetimin sona ermesi üzerine Honecker 1991 yılı sonunda Moskova’daki Şili büyükelçiliğine sığındı. Yeni birleşik Almanya hükümetinin diplomatik girişimleri sonucunda 29 Temmuz 1992’de bu ülkeye iade edildi.
Berlin’de gözaltına alınan Honecker 12 Kasım 1992 tarihinde Moabit Hapishanesi yargılanmaya başladı. Kısa süre sonra Honecker’in bozulan sağlık durumu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Serbest bırakılan Honecker eşi Margot Honecker ile beraber kızı ve damadının yaşadığı Şili’ye gitti. 29 Mayıs 1994’te, uzun zamandır mücadele ettiği karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & vikipedi