Hasan Kaçan Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

KAÇAN, Hasan (1957) Türk, karikatürcü. Geniş kitlelere seslenecek somut karikatür anlayışını savunmasıyla tanınır.

10 Aralık 1957’de Kayseri’de doğdu. Ortaokul sıralarında ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti, liseyi burada bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Böiümü’ne girdi.

Karikatür çizmeye ortaokul yıllarında başladı. İlk karikatürü 1971’de Gırgır dergisinde çıktı. Aynı yıl bu dergide karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1977’de bir grup karikatürcü arkadaşıyla birlikte Mikrop adlı gülmece dergisini çıkardı. Bu derginin ertesi yıl kapanmasından sonra yeniden Gırgır’a döndü O dönemdeki mizah anlayışını 15 yıl boyunca Gırgır dergisinde sergileyen Kaçan, gelişiminde Aral’ın rolünü her fırsatta vurgulamıştır. Fırt gülmece dergisinde de karikatürleri yayımlandı.

Gırgır’dan sonra yine dergi ve gazetelerde karikatürler çizen Kaçan, televizyon ve sinemada da kendini göstermiştir.

1970’lerin başında Oğuz Aral’ın öncülüğünü yaptığı, kara gülmeceye yönelen soyut karikatüre karşı çıkıp, daha geniş kitlelere seslenebilecek somut karikatürü savunan Kaçan, sonraki yıllarda yarattığı Cork ve Eşşek Herif gibi tiplerle tanınmıştır. Konularını, günlük yaşamın çeşitli sorunlarından almış, çağdaşı başka karikatürcüler gibi, önceleri yalnızca çizgi romana özgü olan düşünce balonlarını karikatüre de uygulayarak hareketlilik sağlamıştır. Ayrıca 90’lı yıllarda köşe yazarlığı da yapmıştır. Ekmek Teknesi‘ne senaristlik yapmış ve dizide Heredot Cevdet tiplemesini canlandırmıştır. Ayrıca Eşref Saati dizisinde de Kaptan Küstü karakteri ile rol aldı. A.R.O.G filminde de yer almaktadır.

İslami çizgiye yakın Keskin Ustura adlı bir mizah dergisini çıkardı. 5-10 Temmuz 2008’de, temsili Nasreddin Hoca görevini yapmıştır. Ayrıca; ‘PANA Film’in yapımcı ortaklarındandır. Hasan Kaçan TRT 1’de yayınlanan Halil İbrahim Sofrası adlı dizide ‘Berber Ali’ rolünü canlandırmıştır. Leyla ile Mecnun dizisinin 14 Mayıs 2012 ve 7 Ocak 2013 tarihlerinde yayınlanan bölümlerinde konuk oyuncu olarak yer almıştır.Sanatçı halen TRT 1’de Gönül Hırsızı dizisinde Emekli kaptan pilot’Nadir’ rolünü canlandırmaktadır.

Hasan Kaçan, edebiyatımızın klasikleri arasına girmiş Ağır Roman’ın yazarı, 2013 yılında Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak hayatına son veren Metin Kaçan’ın ağabeyidir.

 

 

Filmografi

 

  • Ekmek Teknesi
  • Fesuphanallah
  • Eşref Saati
  • A.R.O.G
  • Babam İçin
  • Halil İbrahim Sofrası
  • Leyla ile Mecnun
  • Gönül Hırsızı
  • Sürgün İnek

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & Vikipedi

Daha yeni Daha eski