İhap Hulusi Görey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

İHAP HULUSİ (189827 Mart 1986, İstanbul) Türk afiş ressamı. Türkiye’de afişçiliğin ilk önemli sanatçısı ve öncüsü olmuştur.

İhap Hulusi Görey İstanbul’da doğdu, 27 Mart 1986’da aynı yerde öldü. İlk ve ortaöğrenimini babasının görevi nedeniyle çok küçük yaşta gittiği Kahire’de yaptı. 1920’de Almanya’ya gitti, Münih’te resim ve afiş öğrenimi gördü. 1923’te Almanya’dan İstanbul’a gönderdiği yapıtlarıyla Galatasaray Lisesi salonunda ilk kişisel sergisini açtı. 1925’te Türkiye’ye döndü. Bir süre serbest ressam olarak çalıştı. 1927’de Hariciye Vekâleti’nde bir memurluğa atandı. Daha sonra bu görevinden ayrıldı ve 1929’da kendi atölyesini kurdu.

Türkiye’deki afiş çalışmalarına 1928’de yaptığı bir eşya piyangosu afişiyle başladı. Aynı yıllarda o zamanki adı Tayyare Bileti olan Milli Piyango biletlerini ve afişlerini çizdi. Milli Piyango’nun yanı sıra, Tekel, Sümerbank, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşların da afişlerini hazırladı. Bir süre Akbaba dergisini resimledi. Aralarında Almanya, İsviçre ve Mısır’ın da bulunduğu çeşitli ülkeleri dünyaya tanıtmayı amaçlayan turizm afişlerini çizdi.

Çalışmalarında model olarak yakın çevresinden insanları aldı. Çalışma arkadaşları, dostları, ailesinden kişiler, zaman zaman da kendisi, afişlerindeki insan figürlerinin modellerini oluşturdular. Örneğin Kulüp Rakısı’nın etiketine arkadaşı Fazıl Ahmet Aykaç’ı ve kendini çizdi. 1940-1950 arasında üretilen tüm Tekel ürünlerinin etiketlerini, kutularını ve afişlerini hazırladı. Yine 1928 – 1975 arasında Milli Piyango biletlerini de o çizdi.

1966’da Şişli Terakki Lisesi salonlarında, 1975’te Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (şimdi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) salonlarında, 1984’te de Ankara’da Milli Piyango İdaresi Sanat Galerisi’nde yapıtlarını sergiledi. 1978’de Grafikerler Meslek Kuruluşu onu onur üyeliğine seçti.

İhap Hulusi yapıtlarını genellikle gerçekçi bir anlayışla ve birkaç rengin tonlarıyla oluşturmuştur. Meslek yaşamının ilk yıllarında grafik sanatlarda çok önemli bir öğe olan baskı tekniği olanaklarının çok sınırlı olması onun yaratıcı çalışmasını da kısıtlamıştır.

Türkiye’de Cumhuriyet döneminin başlarında, sanayileşme sürecinin yaşandığı bir sırada yaptığı sayısız afiş ve grafikle bu gelişmeye katkıda bulunmuş, Türk afişçiliğinin ilk ustası ve öncüsü olmuştur. Yapıtlarından bazıları günümüzde de kullanılmaktadır. Kulüp Rakısı etiketi ve Latin harflerinin kabulünden sonra ilkokullarda kullanılmaya başlanan ilk alfabenin kapağı bunlar arasındadır.

• YAPITLAR (başlıca): İstanbul’un Tiplerinden dizisi, 1965.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski