İSA BEY (14. yy) Aydınoğulları beyi. Bilim ve sanat alanındaki çalışmaları desteklemiştir.
Doğum ve ölüm tarihi bilinmiyor. 14.yy başlarında Aydın ve İzmir yöresinde egemenlik kuran Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Mehmed Bey’in en küçük oğludur. Ağabeyleri Umur Bey ve Hızır Bey’in ardından 1360’ta tahta çıktığında, Aydınoğulları beyliği eski gücünü ve etkinliğini büyük ölçüde yitirmiş bulunuyordu. Latinler’in Doğu Akdeniz’deki egemenliğine son vermek ve yayılmalarını engellemek için, Mısır ve Anadolu Beylikleri arasında işbirliği girişimlerinde bulundu. Osmanlı hükümdarı
I.Murad’ın dost ve bağlaşığı olarak Rumeli fetihlerine yardım etti. 1389’da I.Kosova Savaşı’nda Osmanlı kuvvetlerinin yanında savaşa katıldı. İsa Bey’in Osmanlılarca ilişkisi I.Bayezid [Yıldırım] zamanında bozuldu. Karamanoğulları önderliğinde Osmanlılar aleyhine oluşturulan bağlaşma içinde Aydınoğlu İsa Bey de vardı. I.Bayezid, 1390’da Aydmeli üzerine yürüyerek, tüm beylik topraklarını egemenliği altına aldı. İsa Bey’e, Tire’de oturmak koşuluyla bazı topraklar bırakıldı. Soyunun vakıflarını kullanma serbestliği tanındı. Ancak hutbe okutma, para basma ve tımarların beratını verme gibi hükümranlık haklan elinden alındı.
İsa Bey’in ölüm tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Anadolu beylerinin Timur’a sığınmasından, yani 1400 yılından önce öldüğü sanılmaktadır. Düşünce ve sanat alanında önemli bir etkinliğe sahip olan Aydınoğlu Beyliği, İsa Bey zamanında da bu durumunu sürdürdü. Bilim ve sanat adamlarını koruyan İsa Bey’in Ayasuluğ’da (Efes) yaptırdığı Büyük Cami, daha sonra İstanbul ve Bursa’da yapılanlara örnek oldu. Tıp alanında ünlü bir hekim ve bilim adamı olan Hacı Paşa bu dönemde yetişti.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi