İsmail Kadare Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KADARE, İsmail (1936) Arnavut, şair ve yazar. Çağdaş Arnavut edebiyatının en önemli temsilcilerindendir.

Arnavutluk’un güneyindeki Gjirokaster kentinde doğdu. Çocukluğunda doğduğu yerin Almanlar, İtaiyanlar, Yunanlılar ve kral yanlısı Arnavut birlikleri tarafından işgaline tanık oldu. Ortaöğrenimini ancak ülkesinin kurtulmasından sonra tamamlayabildi. Tiran Üniversitesi’ndeki yükseköğreniminin ardından Moskova’daki Gorki Edebiyat Enstitüsü’ne girdi. 1960’ta Arnavutluk ile SSCB’nin ilişkilerinin kopması üzerine ülkesine döndü. Bir süre gazetecilik yaptı. İlk önemli yapıtı sayılan Yağmurun Davulları ile Arnavutluk’un önde gelen yazarları arasına girdi. Çeşitli edebiyat ve sanat dergilerinin yayımında görev aldı. 1966’da, bir İtalyan generalinin, Arnavutluk’un işgali sırasında ölen askerlerinin kemiklerini geri götürmek için bu ülkeye dönüşünü anlatan Ölü Ordunun Generali adlı romanını yayımladı. Yirmiden çok dile çevrilen bu yapıtı ile kısa zamanda uluslararası ün kazandı. Bunu izleyen yıllarda yalnızca yazarlıkla uğraştı, çeşitli ödüller kazandı. Halen Arnavutluk Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Başkanlık Kurulu ve Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti Halk Meclisi üyeliği yaptı. Arnavutluk’un ilk kadın romancısı Helena Kadare ile evlidir. Arnavutluk’taki komünist yönetim romanlarına sansür uyguladıysa da, ünü dolayısıyla belirli ölçüde bir dokunulmazlığa sahipti. 1990 yılında Ramiz Alia yönetimine karşı protesto olarak daha önceleri de pek çok kez gittiği Fransa’ya iltica etti. 1999’da Arnavutluk’a geri döndü.

Yapıtlarında çocukiuk günlerinin dehşet dolu savaş ortamını, ülkesindeki kurtuluş mücadelesini, sosyalizmin kuruluş dönemini, toplumdaki çelişki ve kararsızlıkları işlemiştir. Alegorilere yer verdiği, zaman zaman ince bir güldürüye ulaşan, hareketli ve yoğun bir üslubu vardır. Arnavutluk halk edebiyatından öğelere de rastlanan yapıtları gerçekçi anlatımlarıyla dikkati çeker.

Arnavutlar İle İlgili Tezleri

 

2006 yılında Kadare Arnavutların kültürel kimliği konusunda sosyolojik analizler içeren makaleler yayınladı (Identiteti evropian i shqiptarëve). Bu analiz yazıları Arnavut kamuoyunda büyük ilgi ve yankı buldu. Kadare, bu analizlerinde Arnavutların aslında Batı Avrupa kültürüne ait bir millet olduğu, kültürel ve zihinsel olarak esasen Hıristiyan oldukları temasını vurguladı. Kadare yazılarında İslam’ı Arnavutlara Osmanlı hâkimiyeti döneminde zorla kabul ettirilen, Arnavutlara yarardan çok zararları olan ve Arnavutları Avrupa kültüründen koparıp Şark kültürlerine adapte eden bir din kültürü olarak karakterize etti.

YAPITLAR (başlıca): Roman: (“Yağmurun Davulları”); Ölü Ordunun Generali, 1966; Düğün, 1967; Kale, 1971; (“Bir Başkentin Kasım Ayı”); (“Büyük Kış”). Şiir: (“Gençlik Dizeleri”), 1954; (“Düşler”), 1957; (“Benim Yüzyılım”), 1961; (“Şu Yüce Dağlar Ne Düşünürler”), 1964; (“Güneşli işlemeler”), 1968.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & Vikipedi

Daha yeni Daha eski