Jack Kerouac Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

KEROUAC, Jack (1922-1969) ABD’li romancı, şair. Beat Kuşağı adıyla anılan edebiyat hareketinin öncülerindendir.

12 Mart 1922’de Massachusetts Eyaleti’nde, Lowell’da doğdu, 21 Ekim 1969’da Florida’da St.Petersburg’da öldü. Asıl adı Jean-Louis Kerouac’dı. Kana-dalı bir Fransız aileden geliyordu. İngilizce’yi ikinci dil olarak Lowell’da okuldayken öğrendi. Eğitimini New York kentinde tamamladı. II.Dünya Savaşı sırasında donanmada görev aldı, ancak kişiliğinin uyumsuz olduğu gerekçesiyle askerlikten çıkarıldı. Bir süre deniz ticaretiyle uğraştı. ABD’nin çeşitli yerlerinde ve Meksika’da dolaştı, orman koruculuğundan demiryollarına dek değişik iş ve yerlerde çalıştı. İlk kez The Town and the City (“Kasaba ve Kent”) adlı kitabıyla adını duyurdu. 1950’lerde San Francisco’da A.Ginsberg, L.Ferlinghetti, Gregory Corso gibi yazarlarla Beat Kuşağı diye anılan edebiyat hareketinin oluşmasına öncülük etti.

Kerouac’ın üç haftada yazıp bitirdiği On the Road (“Yolda”) adlı kitabı Beat hareketinin en önemli yapıtlarından biridir. “Saygın” Amerikan yaşama biçimine uymayı reddeden, maddi zenginlikleri önemsemeyerek özgürlüğün peşine düşen genç insanların kendilerine özgü değerlerini basit ve argoyla dolu bir dil kullanarak ortaya koymuştur. Yapıtlarının çoğu otobiyografik niteliktedir. Kerouac, Beat Kuşağı’nm öteki yazarları gibi yerleşik edebiyat kalıplarını yıkmaya yönelmiş, kendiliğinden bir anlatıma dayanan yeni bir yazış biçimi geliştirmiştir. Walt Whitman’ın şiirinden ve Zen düşüncesinden etkilenmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Town and the City, 1950, (“Kasaba ve Kent”); On the Road, 1957, (“Yolda”); The Dharma Bums, 1958; Doctor Sax, 1959; Lonesome Trave-ler, 1960, (“Yalnız Gezgin”); Desolate Angels, 1965, (“Terkedilmiş Melekler”); Visions of Cody, (ö.s.), 1972.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski