Janis Joplin Kimdir, Albümleri, Hakkında Bilgi

JOPLIN, Janis (1943-1970) ABD’li şarkıcı. Beyaz olmasına karşın, zenci blues geleneğinin en yetkin yorumcularından sayılmıştır.

19 Ocak 1943’te Texas’ta, Port Arthur’da doğdu, 3 Ekim 1970’te Los Angeles’te öldü. Mutsuz ve çevresiyle uyumsuz bir çocukluk dönemi geçirdi. Blues ile ilgilendiği gençlik yıllarında, büyük hayranlık duyduğu Bessie Smith’in plaklarını dinlemeye ve onun şarkılarını söylemeye başladı. Yükseköğrenimini yarıda bırakarak arkadaşı Chet Helms ile Califor-nia’ya gitti ve beş yıl boyunca San Francisco’da barlarda ve kulüplerde şarkı söyledi, Bohem yaşamının getirdiği yorgunlukla 1965’te Texas’a dönerek bir kez daha üniversitede okumayı denemeye karar verdi. Ama ertesi yıl, Pielms’in önerisiyle yeniden San Francisco’ya giderek onun menajerliğini yaptığı Big Brother and the Holding Company adlı müzik topluluğuna katıldı. 1967 Monterey Uluslararası Pop Festivali’ndeki başarılı çıkışıyla dikkat çekti, birbirini izleyen konser turneleriyle büyük ün kazandı. 1968 tarihli Cheap Thrılls albümünün Altın Plak kazanmasından kısa bir süre sonra topluluktan ayrıldı. Bir yıl kadar kendisine eşlik etmekten öteye geçemeyen bir toplulukla çalıştıktan sonra, 1970 başlarında Full-Tilt Boogie Band adlı kendi grubunu kurdu. Birbirleriyle uyumlu, yetkin müzisyenlerden oluşan topluluğuyla yeni atılmalara girişmişken, aynı yılın sonlarına doğru, aldığı yüksek dozdauyuşturucu maddenin etkisiyle öldü.

Zorlanmalı izlenimi veren, kısık, pürüzlü, ilginç sesi, son derece güçlü ve rahat söyleyişiyle Joplin’in pop müzik tarihinde önemli bir yeri vardır. Genç yaşında üstün yeteneği ile sivrilmiş, Bessie Smith ve Billie Holiday gibi blues müziğinin en büyük zenci kadın şarkıcılarıyla karşılaştırılmış, bu türün önde gelen temsilcilerinden biri sayılmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Cheap Thrills, 1968; I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Ağam Mama, 1969; Pearl, (ö.s.), 1970.

• KAYNAKLAR: D.Landau, Janis Joplin, Her Life and Times.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski