Jasper Johns Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

JOHNS, Jasper (1930) ABD’li ressam ve heykelci. Pop Art akımının öncülerindendir.

Georgia Eyaleti’nin Augusta kentinde doğdu. Sanat eğitimini Güney Carolina Universitesi’nde ve New York’ta yaptı. 1949’da askere alınarak Japonya’ da görevlendirildi. 1952’de New York’a döndü. Bir yandan bir kitapçıda çalışarak ve mağaza vitrini düzenlemeleri yaparak yaşamını kazanırken, öte yandan da resim ve heykel çalışmalarını sürdürdü. 1963’ten sonra Çağdaş Sahne Sanatları Kuruluşu’nun yönetmeni oldu ve Merce Cunningham Dans Toplu-luğu’nun sanat danışmanlığını yaptı. 1973’te de Ulusal Sanat ve Edebiyat Enstitüsü’ne üye seçildi.

Johns, en önemli yapıtlarından sayılan Bayraklar, Hedefler ve Sayılar adlı dizilerini 1954-1955 arasında gerçekleştirmiştir. Aynı yıllarda el feneri ve ampul gibi imgeleri kullandığı heykeller de yapmaya başlamıştır. 1960’iarda yaptığı ve Boyalı Bronzlar adını verdiği iki yapıtından birinde gerçek bir kahve kutusunun içine yerleştirdiği gerçek yağlıboya fırçalarını, öbüründe de gerçek konserve tenekelerini kullanmıştır. Bu sıralarda assemblaj (birleştirme) tekniği ile gerçek nesneleri tuval üstüne yapıştırmaya başlamıştır. Yapıtlarında genellikle bayrak, sayı, harita gibi alışılmış, gündelik, olağan imgeleri kullanmış ve bunlara estetik anlamlar yüklemiştir.

Johns, Rauschenberg ile birlikte Soyut Dışavurumculuk (Abstre Ekspresyonizm) akımı içinde Pop Art’a yönelişin öncülerinden sayılır.

• YAPITLAR (başlıca): Bayraklar dizisi; Hedefler dizisi; Sayılar dizisi; Boyalı Bronzlar, 1960; O’dan 9’a dizisi; Harita, 1962; Dalgıç, 1962; Ne’ye Göre, 1964; Harlem Işığı, 1967; Harita, 1967-1971.

• KAYNAKLAR: M.Crichton, jasper Johns, 1977; M.Kozloff, Jasper Johns, 1967; L.Steinberg, Jasper Johns, 1963.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski