KARAMANLİS, Konstantin (1907- 23 Nisan 1998 Atina) Yunan devlet adamı. 1980’den bu yana devlet başkanlığı yapmaktadır.
23 Şubat 1907’de Makedonya bölgesinde Serrai yakınlarındaki Proti’de doğdu. Babası yoksul bir öğretmendi. 1932’de Atina Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra avukat olarak çalışmaya başladı. 1935’te muhafazakâr eğilimli Halkçı Parti’den milletvekili seçilerek Serrai temsilcisi olarak meclise girdi. 1936’de meclisi dağıtarak diktatörlüğünü ilan eden Metaksas’ın kendisine önerdiği bakanlık görevini reddeden Karamanlis, II.Dünya Savaşı sırasında siyasi yaşamdan uzak kaldı.
Mart 1946’da savaş sonrasında yapılan seçimleri kazandı ve başbakan tarafından çalışma bakanlığına atandı. 1947-1955 arasında ulaşım, haberleşme, toplumsal refah, savunma ve kamu işleri bakanı olarak görev yaptı. 1950’de Halkçı Parti’den ayrılarak Yunan Hareketi adlı partiye girdi. 1955’te başbakan Papagos’un ölümü üzerine kral Paul tarafından başbakanlığa getirildi. Başbakan olmasından sonra, Yunan Hareketi’nin ikiye ayrılması üzerine Radikal Ulusal Birlik (RUB) adlı partiyi kurdu. RUB Şubat 1956 seçimlerinde büyük başarı kazandı. Karamanlis 15 milletvekilinin seçim yasası tasarısını protesto ederek partiden ayrılmaları üzerine istifa ettiyse de Mayıs’ta yapılan seçimleri kazanarak yeniden başba-kanoldu.Şubatl959’dabaşbakan Menderes’le Zürich’ te yaptığı görüşme sonucu Kıbrıs’ın bağımsız bir cumhuriyet olması karara bağlandı. Ekim 1961’de yapılan seçimleri kazandıysa da, Merkezi Birlik Partisi başkanı Papandreu tarafından seçimlere hile karıştırmakla suçlandı. Karamanlis İngiliz parlamento üyelerinin komünist milletvekili Lambrakis’in öldürülmesinden hükümeti sorumlu tutması üzerine kral Paul’un İngiltere’ye yapacağı geziyi ertelemesini istedi. Kralın bu isteğe uymaması Karamanlis’in Haziran 1963’te istifa ederek Paris’e gitmesine neden oldu.
Paris’te 10 yıl siyasetten uzak yaşayan Karamanlis, Nisan 1967’de yönetimi ele geçiren Albaylar Cuntası’nın Temmuz 1974’te yıkılmasından sonra geçici bir hükümet kurmak üzere geri çağrıldı. Karamanlis ülkesine döndükten sonra genel af çıkardı ve kişi hak ve özgürlüklerini tanıyan 1952 anayasasını yeniden yürürlüğe koydu. 29 Temmuz’da tüm siyasi eğilimlerin temsil edildiği geçici bir hükümet kurdu. Eylül ayında siyasi kuruluşların çalışmalarına izin verilmesinden sonra, Karamanlis Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) kurulduğunu açıkladı. Kasım 1974’te yapılan seçimlerde YDP büyük başarı kazandı ve Karamanlis başbakan oldu. Seçimlerden sonra yapılan halkoylaması sonucu ülkenin yönetim biçiminin cumhuriyet olması kabul edildi. Aralık 1974’te devlet başkanmın yetkilerini artıran yeni bir anayasa yürürlüğe kondu.
Karamanlis’in başbakanlık döneminde cunta üyeleri yargılandı, Avrupa ile ilişkiler sıklaştırıldı. Kıbrıs’taki toplumlar arası gerginlik Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdü. 1980’de NATO’nun askeri kanadına yeniden üye olan Yunanistan, 1981’de AET’ye tam üye oldu. 1980’e değin başbakanlık yapan ve Mayıs 1980’de devlet başkanı seçilen Karamanlis, başbakan Andreas Papandreu’nun yeni seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak kendisini desteklemeyeceğini açıklaması üzerine 10 Mart 1985’te görevinden istifa ederek siyasal yaşamdan çekildi. Ancak eski partisinin 1990 yılında hükümet olması üzerine yeniden Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 1995 yılına kadar bu görevini sürdürdü.
Eski Yunanistan başbakanı Kostas Karamanlis’in amcasıdır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi