Langston Hughes Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HUGHES, Langston (1902-1967) ABD’li şair, öykü yazarı. ABD’deki zencilerin yaşantılarını dile getiren şiirleriyle tanınmıştır.

James Mercer Langston Hughes 1 Şubat 1902’de Missouri’de Joplin’de doğdu, 22 Mayıs 1967’de New York kentinde öldü. Küçük yaştayken annesi ile babası ay rılmış, babası zencilere yapılan baskı nedeniyle Meksika’ya yerleşmişti. Hughes çocukluk yıllarını Kansas’ta geçirdi, daha sonra annesi ile birlikte iş bulmak için birçok kenti gezdi. Ortaöğrenimini Cleveland’da tamamladı. Bu sıralarda yazdığı ve en ünlü şiirlerinden biri olan “The Negro Speaks of Rivers” (“Zenci Irmakları Anlatıyor”) 1921’de Crisis dergisinde yayımlanınca genç yaşta dikkati çekti. 1921-1922 arasında New York’ta Columbia Üniversitesi’ne devam etti, ancak “koca kara kent” dediği Harlem’deki yaşantıyı keşfetmek için okulu bıraktı. Bir süre sonra Afrika’ya giden bir yük gemisine kamarot olarak girdi. 1925’te bu gezi boyunca yazdığı şiirleriyle Opportunity dergisinin şiir ödülünü, 1926’da da Witter Bynner üniversite öğrencileri şiir ödülünü kazandı. Washington’da bir otelde çalıştığı sırada, oraya müşteri olarak gelen şair Vachel Lind-say’ın tabağının kenarına gizlice şiirlerini bırakması gazetelerin onunla ilgilenmesine yol açtı. Bunun üzerine Pennsylvaina’da Lincoln Üniversitesi’nde okumak için bir burs kazandı. 1929’da bu üniversiteyi bitirdiğinde iki kitabı yayımlanmıştı. 1930’lardan sonra şiirleri siyasal nitelik kazanmaya başladı. Sovyetler Birliği, Haiti ve Japonya’ya geziler yaptı. 1937’ de gazeteci olarak İspanya İç Savaşı’nda bulundu.

Langston Hughes zenci edebiyatında gerçekçi tutumun temsilcisi olmuştur. Şiirlerinde caz müziğinin ruhuna uyan bir duyarlık vardır. Zencilerin yaşantılarına özgü anlatım biçimlerini, Amerikan şiir geleneğiyle bütünleştirerek özgün bir halk şiiri yaratmayı denemiştir. Şiirleri yaygın olarak başka dillere çevrilmiştir. Kendinden sonraki zenci şairleri büyük ölçüde etkileyen Hughes’un ayrıca öykü, roman, biyografi, tarih, tiyatro dallarında yapıtları da vardır. Gazete makalelerinde canlandırdığı çalışkan, eğitimsiz ancak becerikli bir Harlemli olan Semple ya da halk arasındaki tanındığı adıyla Simple (basit) tipi, daha sonra çeşitli kitap ve oyunlarında daha belirgin bir kişilik kazanmış, 20. yy ABD edebiyatının en ustaca yaratılmış komik tiplerinden biri olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): The Weary Blues, 1926; Fine Clothes to the Jew, 1927; Not VVithout Laughter, 1930, (“Gülmemiz Eksik Değil”); The Ways of White Folks, 1934, (“Şu Beyazların İşleri”); The Big Sea, 1940, (“Koca Deniz “);Fields ofWonder, 1947; The Poetry of the Negro, 1949, (“Zenci Şiiri”); Montage of a Dream Deferred, 1951, (“Ertelenmiş Bir Düşün Yeniden Kurulması”);/! Pictorial Flistory of Negro in America, 1956, (“Amerikan Zencilerinin Resimli Tarihi”); The Book of Negro Folklore (A.Bontemps ile), 1958, (“Zenci Folkloru”); The Panther and the Lash, (ö.s.), 1967, (“Panter ve Kamçı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski