Oya Katoğlu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KATOĞLU, Oya (1940) Türk, ressam. Resimlerinde Türk toplumunun geleneksel yaşamım, doğal ve kültürel çevresi içinde ele almıştır.

15 Şubat 1940’ta İstanbul’da doğdu. Babası ressam Turgut Zaim’dir. Ortaöğrenimini tamamladiktan sonra girdiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 1964’te mezun oldu. Resim yapmaya 1963’te başladı. 1966’da ilk kişisel sergisini açtı. Uluslararası sergilere katıldı, çeşitli ödüller aldı.

Oya Katoğlu, minyatür sanatının çizgi, istif ve renk düzenini anımsatan yüzeye bağlı kompozisyonlarında, Anadolu’nun geleneksel yaşama biçimlerini, babası Turgut Zaim gibi doğal çevreleri içinde resimler. Çok figürlü düzenlemelerini, ayrıntılı ve özenli bir işçilikle kurar. Biçimleri stilize ederek kendi resim atmosferini ve üslubunu oluşturmuştur. Naif anlayışa yakın olan resimleri aynı zamanda özgün bir duyarlık taşır.

• YAPITLAR (başlıca): Gelin Evini Ziyaret, 1969, T.C. Büyükelçiliği, Cenevre; Döne, 1970, T.C. Büyükelçiliği, Londra; Bodrum Milas Arası Yatır, 1971, T.C. Büyükelçiliği,Paris; Eski Bursa, 1972, T.C. Büyükelçiliği, Lizbon; Eski Ankara Sokakları, 1972, Sanat Müzesi, Münih; Gecekondular, 1976.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski