JEAN-PAUL II (1920 – 2 Nisan 2005) Polonyalı din adamı. İlk Polonyalı papadır.
Gerçek adı Karol Wojtyla olan II.Jean-Paul 18 Mayıs 1920’de Polonya’da Wadowice’de doğdu. Küçük yaşta öksüz kaldı. 1938’de Krakow Üniversitesi’ nin tiyatro ve edebiyat bölümüne girdi. II.Dünya Savaşı yıllarında Alman işgali nedeniyle öğrenimi yarıda kalınca, bir kimyasal madde fabrikasında çalıştı. Sonra dinadamı olmak düşüncesiyle Krakow’ da gizlice tanrıbilim öğrenimi gördü. 1946’da öğrenimini tamamlaması için Roma’ya gönderildi. Dönüşünde Krakosv ve Lublin üniversitelerinde profesör olarak görevlendirildi. 1958’de Krakow’da yardımcı piskopos, 1964’te bu kentte başpiskopos, 1967’de kardinal oldu. II.Vatikan Konseyi’ne katıldı. 1971’de Piskoposluk Meclisi’ne (Synod) girdi. 1974’te Hıristiyanlaştırma üzerine bir bildiri sundu. Tanrıtanımaz-lık’a karşı sert önlemler alınmasını isteyenlere karşı, inanç özgürlüğünü savundu. 16 Ekim 1978’de Papa
I.Jean-Paul’un ölümü üzerine papa seçildi. Böylece ilk kez bir Polonyalı ve VI.Adrianus’tan (1522-1523) bu yana ilk kez, Italyan olmayan biri papalığa getirildi. Papa’ya 13 Mayıs 1981’de M.A.Ağca tarafından başarısız bir suikast düzenlendi. Suikast uluslararası ve geniş boyutlu bir soruşturmaya yol açtı ve uzun süre dünya kamuoyunun ilgisini çekti.
Polonyalı bir papa, kilise çevrelerinde türlü tepkiler uyandırmakla birlikte, Il.Jean-Paul, kilise içinde ve dışındaki tutumuyla, kendini sevdirdi. Dünyanın birçok ülkesine yaptığı gezilerde, özellikle mezhep çatışmalarına son verilmesi gereğini vurguladı. Kilise’nin tüm insanlar arasında birliği sağlamayı amaçlamasını, laikliğe özen gösterilmesini savundu. Katolik dünyasında katı olmayan bir tutum izledi.
II. Jean Paul, tarihte en çok konuşan, en kalabalık insan gruplarına seslenen Papa olarak da anılır. Yurtdışı seyahatlerinde kendisini dinleme imkânı bulan kitleler bir yana Papa, sadece 2000 yılında Roma’da yapılan ‘Jübile’ (Papa’nın Genel Af Yılı) etkinliklerinde 8 milyon kişiye seslenme imkânı buldu.
• YAPITLAR (başlıca): Amour et Responsabilite 1962, (“Aşk ve Sorumluluk”); Redemptor hominis, 1979, (“İnsanın Suçtan Kurtuluşu”); Dives in misericordia, 1980, (“Tanrısal Acımanın Yüceliği”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi