Şahin Kaygun Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KAYGUN, Şahin (1951-1992 İstanbul) Türk fotoğraf ve grafik sanatçısı. Araştırmaya dönük çabaları ve grafik anlatım öğeleriyle yüklü fotoğraflarıyla tanınmıştır.

28 Mart 1951’de Adana’da doğdu. 1965’te, lisede okurken resim çalışmalarına başladı. 1968’de yine lise öğrencisiyken Mersin’de bir resim sergisi açtı. Ertesi yıl İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (şimdi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Grafik Bölümü’ne girdi ve fotoğrafla ilgilenmeye başladı. 1971’de İstanbul’da ilk fotoğraf sergisini açtı. 1973’te çeşitli yarışmalarda grafik dalında on iki ödül aldı. Mezun olduktan sonra yaşamını serbest fotoğrafçı olarak sürdürmeye başladı. 1980’de Avusturya hükümetinin çağrılısı olarak Salzburg Yaz Akademisi’ne devam etti. 1984’te Türkiye’de ilk kez polaroid fotoğraflardan oluşan bir sergiyi İstanbul, Ankara ve İzmir’de açtı. Bu sergi ile Ankara’da Sanat Kurumu Ödülü’nü kazandı.

Şahin Kaygun on beşe yakın kişisel sergi açmış, birçok karma sergiye katılmıştır. Fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını amaçlayan çeşitli çabalara katkılarda bulunmuştur. Türk profesyonel fotoğraf sanatçılarını bir araya toplayan FOTOS adlı derneğin kuruculuğunu ve bir süre de başkanlığını yapmıştır.

Fotoğraf çalışmalarının yanı sıra çeşitli yayın organlarında sanat üzerine yazılar yazmıştır. Sanat yaşamı boyunca sürekli kendini yenileyen, yeni anlatım olanakları bulmaya yönelen bir sanatçı olarak tanınmıştır. Belgesel sokak fotoğraflarından sanatçı portrelerine, grafik anlatımlı fotoğraflara, çıplaklara, natürmortlara dek uzanan geniş bir yelpaze içinde, gerek renkli, gerekse siyah-beyaz ilginç yapıtlar vermiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski