Sidney Howard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOWARD, Sidney Coe (1891-1939) ABD’li oyun yazan. Daha çok psikolojik öğelere ağırlık verdiği ve ılımlı bir gerçekçiliğe yönelen yapıtlarıyla çağdaş Amerikan tiyatrosunda önemli bir yer edinmiştir.

26 Haziran 1891’de California Eyaleti’nin Oakland kentinde doğdu, 23 Ağustos 1939’da Massachusetts Eyaleti’nin Tyrungham kentinde öldü. Öğrenimini California’da yaptı. 1915’te California Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Harvard Üniversitesi’nde dönemin en önemli edebiyatçılarından biri olanGeorge Pierce Baker’in (1866-1935) derslerine katıldı. Onunla birlikte daha çok öykü, roman ve çeviri üstünde çalıştıysa da giderek tümüyle oyun yazarlığına yöneldi. I.Dünya Savaşı sırasında, cephelerdeki askerlere hizmet eden gezici sağlık örgütünde gönüllü olarak çalıştı. Savaş sonrasında gazeteciliğe atılarak Life dergisinde yazmaya başladı. 1923’te International Magazine dergisine geçti, bu dergide uzun süre makaleleri çıktı.

İlk oyunu Swords (“Kılıçlar”) 1921’de yayımlandı. Daha sonra dönemin Avrupa’da başarı kazanmış oyunlarının çeviri ya da uyarlamalarını yaptı. Charles Vildrac, Edmond Rostand, Ferenc Molnar ve Marcel Pagnol uyarlama yaptığı başlıca yazarlardı. Büyük yankılar uyandıran oy”nu They Knew What They Wanted (“Ne İstediklerini Biliyorlardı”) ile 1925’te Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

Ölümünden sonra anısına yakın dostlan tarafından her yıl oyun yazarlığı, yönetmenlik ve oyunculuk dallarında başarılı olan genç sanatçılara verilmek üzere Sidney Howard Memorial Award adıyla bir ödül kondu.

Howard yapıtlarında hep yumuşak ve ılımlı bir tavır sürdürmüştür. Doğal ve abartısız bir gerçeklikten yola çıkarak yazdığı oyunlarıyla beğenilen bir yazar olmasının yanı sıra çeviri ve uyarlamalarıyla da başarı kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Bemitched, 1924, (“Büyülü”); The Silver Cord, 1926, (“Gümüş İp”); Lucky Sam Carver, 1926, (“Şanslı Sam Carver”); Ned Mc Cobb’sDaughter, 1926, (“Ned Mc Cobb’un Kızı”); Half Gods, 1929, (“Yarı Tanrılar”); Lute Song (W.Irwin ile), 1930, (“Lavta Şarkısı”); Dodszvorth, 1934, Sinclair Lewis’in aynı adlı romanından uyarlama; The Ghost of Yankee Doodle, 1937, (“Yankee Doodİe’ın Hayaleti”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski