KREMER, Alfred von (1828-1889) Avusturyalı devlet adamı ve tarihçi. İslamiyet ve Doğu kültürüyle ilgili çalışmaların öncülerindendir.
13 Mayıs Î828’de Viyana’da doğdu, 27 Aralık 1889’da aynı kentte öldü. Viyana Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra İslam ülkelerinin dilleri üzerine incelemeler yapmaya başladı. 1849-1850 yıllarında Suriye ve Mısır’a yaptığı yolculuklardan Viyana’ya dönüşünde Politeknik Enstitüsü’nde profesör olarak Arapça dersleri verdi.
1859’da konsolos olarak Kahire’ye, 1870’te de başkonsolos olarak Beyrut’a atandı. 1876’da Viyana Bilimler Akademisi üyesi oldu. 1880-1881 yıllarında ticaret bakanlığı yaptı. Tarihsel çalışmaları ve bakanlık deneyimlerinden yararlanarak yazdığı Die Nationalitatsidee und der Staat (“Milliyetçilik Düşüncesi ve Devlet”) adlı kitabında, Avusturya iç politikasına egemen olan Slavlaştırma eğilimini ve kilisenin etkisini eleştirerek, karışık milliyetlerden oluşan devletlerde, koruyucu önlem olarak devletin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
İslamiyet üzerine yapılan bilimsel çalışmaların öncülerinden olan Kremer, çok iyi Arapça bilmesi ve birincil kaynakları kullanabilmesiyle, İslam dünyasıyla ilgili doğru bilgilerin yayılmasında etkili oldu. İslam toplumlarmın toplumsal yapılarını çözümlemeye ve bu toplumlarm gelişimlerine neden olan etmenleri açıklamaya çalışan ilk Avrupalı Doğu uzmanı olan Kremer, İslam dininin, toplumsal, iktisadi, siyasi ve düşünsel etmenlerin bir bileşimi olan İslam kültürünün tarihi ile bağlantılı olarak incelenmesi gerektiğini savundu. Konusunda bir başyapıt olarak değerlendirilen Culturgeschicte des Orients unter den Chalifen (“Halifelik Döneminde Doğu’nun Kültür Tarihi”) adlı kitabında Araplar’m âdetlerini, geleneklerini, düşünsel ve maddi alanlardaki başarılarını inceledi. İslam dini ve kültürüyle ilgili çok sayıda kitap yazdı.
• YAPITLAR (başlıca): Die Nationalitatsidee und der Staat, 1855, (“Milliyetçilik Düşüncesi ve Devlet”); Gesc-hicte der herrschenden Ideen des Islams, 1868, (“İslam Dinine Egemen Olan Düşüncelerin Tarihi”); Culturgeschicte des Orients unter den Chalifen, 2 cilt, 1875-1877, (“Halifelik Döneminde Doğu’nun Kültür Tarihi”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi