İvan Krılov Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KRİLOV, İvan Andreyeviç (1769-1844) Rus, yazar. Aisopos ve La Fontaine’ den esinlenerek yazdığı masallar Rusya’da yaygınlık kazanmıştır.

13 Şubat 1769’da Moskova’da doğdu, 21 Kasım 1844’te St.Petersburg’da öldü. Yoksul bir aileden gelmekteydi. Dokuz yaşında çalışmak zorunda kaldı. Kendi kendini eğitti, Almanca ve Fransızca öğrendi. 1782’de çalışmak için St.Pe-tersburg’a gitti. Çok genç yaşta opera, komedya ve tragedya türlerinde ürünler vermeye başladı. 1789’da Poçta Duhov (Aydınlar Postası) adlı bir dergi çıkarttı, ancak sert siyasal yergileri yüzünden hükümetle başı derde girdi. 1805’te La Fontaine’dan masallar çevirdi, ardından da kendisi masal yazmaya başladı. 1809’da yayımlanan ilk masal kitabının başarısıyla zengin bir ailenin korumasına girdi. 1812’de de otuz yıl sürdüreceği, St.Petersburg Çarlık Kütüphanesi müdürlüğü görevine getirildi. Bu süre içinde masal yazmayı sürdürdü, sekiz masal kitabı daha yayımladı.

Krilov temalarının birçoğunu Aisopos ve La Fontaine’den almakla birlikte, masallarını özgün bir üslupla yazmıştır. Fîayvanlar dünyasına ilişkin kıssalar çevresinde, toplumsal bozuklukları ve belli insan tiplerini yermiş, yarattığı tiplere ulusal bir nitelik kazandırmıştır. Sağduyu, çalışkanlık ve adalet sevgisi, vurguladığı değerler arasındadır. Gerçekçi, sert, ama esprili bir biçimde yazmıştır. Günlük dili kullandığı, atasözlerine yer verdiği canlı üslubu, ülkesinde yaygınlıkla okunmasını sağlamıştır. Özlü sözlerinin birçoğu Rusça’da günlük konuşma diline girmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Soçineniya, (ö.s.), N.L.Stepanov (der.), 1955, (“Yapıtlar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski