KOROLYOV, Sergey Pavloviç (1906-1966) SSCB’li mühendis ve tasarımcı. SSCB’nin uzay araştırmaları programının öncülerindendir.
30 Aralık 1906’da Ukrayna’nın Jitomir kentinde doğdu, 14 Ocak 1966’da Moskova’da öldü. 1924’te Odessa Meslek Okulu’nu bitirdikten sonra Kiev’deki Politeknik Enstitüsü’ne girdi. 1926’da Moskova’daki Bauman Yüksek Teknik Okulu’nun Aeoromekanik Fakültesi’ne geçti ve 1929’da bu okuldan mezun oldu. Moskova Yaz Okulu’ndan uçuş brövesi aldığı 1930 yılında uzay teknolojisine ilgi duymaya başladı. Ertesi yıl Moskova’da tepkili motorlar üzerinde araştırmalar yapan bir ekibe katıldı, SSCB’nin ilk tepkili ve sıvı yakıtlı roketini fırlatmayı başaran bu ekibe bağlı deney atölyeleri kurdu ve yönetti. 1933’te Tepkili Devinim Araştırmaları Enstitüsü’nün kuruluşunda yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. Roketatar taşıyan savaş uçaklarının yapımında çalıştığı II.Dünya Savaşı’ndan sonra uzun menzilli roketlerin tasarımına yönelen, savaşta ele geçirilen V-2 füzeleri üzerindeki incelemeleri sonunda ülkesinin ilk kıtalar arası füzelerini geliştiren ve 1953’te Kaliningrad’daki Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirilen Korolyov 1964’te emekli olana değin SSCB’nin uzay araştırmaları programımnın yürütülmesini yönetti.
Başlangıçta siyasal yaşamdan uzak duran, ancak Stalin’in ölümünden sonra SSCB Komünist Partisi’ne üye olan Korolyov, yönetimde olduğu sürece Kruşçev tarafından desteklenmiş ve 1958’de Lenin Nişanı’ yla ödüllendirilmişti. Ülkesinde uzay teknolojisinin gelişmesine katkılarının büyüklüğü ise ancak ölümünden sonra gün ışığına çıkmıştır.
Teknik ve bilimsel sorunları çözmekteki üstün yetenek ve bilgisi yanında bir yönetici için gerekli özelliklerin hemen hepsini taşıyan bir kişiliğe sahip olan Korolyov, SSCB’nin uzay araştırmaları programının yöneticiliğine getirildikten hemen sonra insanlı Vostok ve Soyuz, insansız Cosmos uçuş serilerinin çalışmalarını başlatmış, 4 Ekim 1957’de Sputnik-I’in Yer çevresinde, 1959’da Luna-III’ün Ay çevresinde yörüngeye oturtulmasını ve Ay’ın Yer’den görünmeyen yüzünün ilk fotoğraflarının elde edilmesini sağlayan çalışmaları yönetmiştir. Uzay araştırmaları alanında ilk kez gerçekleştirilen bu uçuşları 1961’de Yuri Gagarin’i taşıyan Vostok-l’in gerçekleştirdiği ilk Yer yörüngesindeki insanlı uçuş ve 1961’de Venüs’ü, 1962’de de Mars’ı hedefleyen ilk gezegenler arası uçuşlar izlemiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi