Paul Delvaux Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DELVAUX, Paul (189720 Temmuz 1994, Veurne, Belçika) Belçikalı ressam. Gerçeküstücü resmin temsilcilerindendir.

Antheit-Lez-Hul’de doğdu. Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi’nde önce mimarlık, sonra da resim öğrenimi gördü. 1928’de gene Brüksel’de Güzel Sanatlar Sarayı’nda açtığı sergi ile tanındı. 1936’da Gerçeküstücülük hareketine katıldı. 1947’de onun sanatını konu alan Le Monde de Paul Delvaux (“Paul Delvaux’nun Dünyası”) adlı bir film yapıldı. Bu filmin metnini şair Paul Eluard yazdı. Delvaux 1952’den başlayarak Belçika’daki çeşitli yapılar için duvar panoları hazırladı. Brüksel’de Mimarlık ve Dekoratif Sanatlar Ulusal Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yaptı.

Delvaux’nun başlangıçta, dışavurumcu (ekspresyonist) bir ressam olan C.Permeke’in (1886-1952) etkilerinin açıkça görüldüğü, izlenimcilik ve Dışavurumculuk arası bir anlayışı vardı. Daha sonra Magritte’in gerçeküstücülüğünü ve Chirico’nun metafizik resmini, Veriştik Gerçeküstücülük kapsamı içinde bütünleştiren özgün bir üslup geliştirdi.

Delvaux, Eski Yunan mimarlığının sütunlu yapılarıyla biçimlenen çevrelerden tren istasyonlarına, Italyan köşklerinden boğucu atmosferli bekleme odalarına kadar çeşitli mekânları resimlerine konu yapmıştır. Çoğunlukla bu mekânları şenlendiren kocaman gözlü çıplak kadın figürleri ile bürokrat giyimli erkekler, anlamı belirsiz bir gelişmeyi bekler gibidirler. Onun tüm resimlerinde, rüyalar dünyasını çağrıştıran bir tiyatro havası egemendir.

• YAPITLAR (başlıca): Şafak Vakti, 1937; Ay’ın Evreleri, 1939, Modern Sanatlar Müzesi, New York; Eller, 1941; Yankı, 1943; Demir Çağı, 1951, Güzel Sanatlar Müzesi, Ostende.

• KAYNAKLAR: P.A. deBock, Paul Delvaux, 1965; E.Langui, Paul Delvaux, 1949.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski