Shelagh Delaney Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

DELANEY, Shelag (1939) İngiliz oyun, öykü ve senaryo yazarı. Taşra yaşamını ve kadın sorununu ele aldığı yapıtlarıyla tanınmıştır.

Lancashire yakınlarındaki Salford’da doğdu. İlk oyunu A Taste of Honey’l (Bir Parmak Bal) 17 yaşında bir genç kızken yazdı, 1958’de Londra’da Joan Littlewood’un sahnelediği oyun çok beğenildi, İngiltere ve ABD’de ödül kazandı. İkinci oyunu The Lion in Love (“Sevdalı Aslan”) bir önceki kadar başarılı olmayınca, Delaney oyun yazarlığım bırakarak senaryo yazarlığına başladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri yayımlandı. 1963’e değin yazdığı kısa öykülerini bir kitapta topladı. 1968’de çevrilen Charlie Bubbles’m başarısıyla senaryo yazarlığındaki iddiasını sürdürdü.

İlk oyunu Bir Parmak Bal bir sanayi bölgesi olan Kuzey İngiltere’de geçer. Evlilik dışı bir bebek bekleyen 17 yaşında bir genç kız ve annesinin yaşadığı acı-tatlı olayları şiirsel bir dille anlatan oyun, dengeli bir düş gücünü yansıtır. Delaney’nin duyarlı gözlemleri, 1950-1960 kuşağı genç İngiliz oyun yazarlarının anlatımını çağrıştıran üslubu ve canlı tiplemeleri, yapıtlarının ortak özelliğidir.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: A Taste of Honey, 1958, (Bir Parmak Bal); The Lion in Love, 1960, (“Sevdalı Aslan”). Öykü: Sweetly Sings the Donkey, 1963, (“Tatlı Türküler Söyler Eşek”). Senaryo: Charlie Buhbles, 1968.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski