Walter de la Mare Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

DE LA MARE, Walter (1873-1956) İngiliz, şair ve romancı. Zengin bir düş dünyasına yer veren şiirleri, fantezileri ve çocuklar için yazdığı öyküleriyle tanınmıştır.

Walter John De la Mare, 25 Nisan 1873’te, Kent ilinin Charlton kasabasında doğdu, 22 Haziran 1956’da Twickhenham’da öldü. Fransız Protestan kökenli bir aileden gelmekteydi. Londra’daki St. Paul Katedral Okulu’nda öğrenim gördükten sonra, 1908 yılma değin bir Amerikan petrol şirketinde çalıştı. Songs of Childhood (“Çocukluk Şarkıları”) adlı ilk şiir kitabı Walter Ramal takma adıyla 1902’de yayımlandı. 1908’de devletin kendisine aylık bağlaması üzerine tüm zamanım edebiyata verdi ve gerçek adını kullanmaya başladı. Oxford, Cambridge ve St. Andrews üniversitelerinden fahri doktor unvanını aldı. 1955’te Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi üyeliğine seçildi.

De la Mare, şiir, öykü ve romanlarında zengin bir düş gücüne dayanan ve doğaüstü öğelere yer veren bir anlatım geliştirmiştir. Gizemli, şaşırtıcı, yer yer ürkütücü, ama genel olarak neşeli bir atmosfer yaratır. Çocuklukla yetişkinlik, gerçek dünya ile masal ve düş dünyası arasında bir bağ kurmayı denemiş, dünyayı çocuksu bir duyarlılıkla ele almıştır. Döneminin önemli fantezi yazarları arasına girmiş, çocuklar için yazdığı öykülerle de çocuk edebiyatının seçkin isimlerinden biri olarak tanınmıştır. 1921’de yayımlanan Memoirs of a Midget (“Bir Cücenin Anıları”) adlı romanı şiirsel ve fantastik üslubunun en yetkin örneklerindendir.

De la Mare, döneminin edebiyat akımlarından bağımsız gelişen yönleri ve kendine özgü nitelikleri olmasına karşılık, 19. yy yazarlarından Lewis Carroll ile benzerlikler gösterir.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Songs of Childhood, 1902, (“Çocukluk Şarkıları”); Poems, 1906, (“Şiirler”); Poems for Children, 1930, (“Çocuklar İçin Şiirler”); Collected Poems, 1941, (“Toplu Şiirler”); The Traveller, 1946, (“Yolcu”); O Lovely England, 1953, (“Güzel İngiltere”). Roman/Fantezi: Henry Brocken, 1904; Memoirs of a Midget, 1921, (“Bir Cücenin Anıları”). Öykü: Collected Stories for Children, 1947, (“Çocuklar İçin Toplu Öyküler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski