Bilgesu Erenus Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

Bilgesu Erenus (1943) Türk oyun yazarı, senarist. 

Aydın sorunlarına eğilen oyunlarıyla ilgi çekmiştir.Bilgesu Erenus, 13 Ağustos 1943 tarihinde Bilecik'te doğdu ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra 1965-1973 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu'nda metin yazarı ve yapımcı olarak görev yaptı. 1977-1979 arasında Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği yaptı ve "Evli Evine Köylü Köyüne" adlı oyunuyla 1978 Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü'nü kazandı. Aynı oyun, 1983'te Kiel Devlet Tiyatrosu'nda Almanca olarak sahnelendi.


Radyo Oyunları yarışmasında "Evli Evine Köylü Köyüne" adlı oyunuyla başarı ödülü kazandıktan sonra Bilgesu Erenus, birçok oyun yazmaya devam etti. Oyunları, özellikle Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ve Dostlar Tiyatrosu'nda sahnelendi. Eserlerinde, 1960-1970 dönemi Türkiye'sinde yaşanan toplumsal değişimleri bireylerin iç dünyasındaki yansımalarıyla işledi. Sınıf değiştirme özlemi, dış ve iç göç, aydınların siyasallaşma çabaları gibi temaları ele aldı.

Bazı oyunları:

"Misafir", "El Kapısı", "Ortak", "Nereye Payidar", "İkili Oyun", "Kelaynaklar", "Güneyli Bayan" (AST), "Acılar Şenliği", "Arka Bahçe" (İBBŞT) ve daha birçok eseri bulunmaktadır.

Ayrıca, Erenus'un birçok yapıtı ve senaryosu da mevcuttur.


Daha yeni Daha eski