Charles Du Bos Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DU BOS, Charles (1882-1939) Fransız, eleştirmen. 20. yy’ın ilk yarısında, Bergson etkisinde gelişen Fransız edebiyat eleştirisinin önde gelen yazarlarındandır.

27 Ekim 1882’de Paris’te doğdu, 5 Ağustos 1939’da La Celle-Saint-Cloud’da öldü. Annesinin İngiliz olmasının da etkisiyle genç yaşta İngiliz edebiyatı ile ilgilenmeye başladı. 1900-1901 yıllarında Oxford Üniversitesi’nde okuduktan sonra öğrenimini Almanya’da tamamladı.

Gustave Flaubert, Prosper Merimee ve François Mauriac gibi Fransız yazarları ve Goethe üzerine incelemeler yapmış, Shakespeare, Shelley ve Byron gibi İngiliz yazarları üzerine yaptığı incelemelerle de Fransızlar’ın ilgisini İngiliz edebiyatına çekmiştir. İncelemelerinde geliştirdiği yaklaşım yapıt ile okurun kişisel etkileşimini temel alır, ussal yargılamayı değil, okur ile yapıt arasındaki ruhsal kaynaşmayı amaçlar. Eleştirmen, yapıtı, kendine yaklaştırarak kişisel serüveni ile ilişkisi içinde kavramaya çalışır, nesnel bir yaklaşıma dayanan yargılamanın yerine öznel bir duygudaşlığı koyar. Du Bos’nun bu yaklaşımı daha sonraki yıllarda dinsel bir çerçeve içinde gelişmiş ve yazar 1927’de Katolik olmuştur. Ölümünden sonra altı cilt olarak yayımlanan ve bir bölümü İngilizce olarak yazılmış olan Journal intime (“Günlük”), St. Augustine’in Confessiones’unu (“İtiraflar”) andırır, yazarın dine yönelmesiyle sonuçlanan ruhsal gelişimini yansıtır. Önemli yazıları 1922-1937 arasında yayımlanan Approxirnations (“Yaklaşımlar”) adlı kitabında toplanmıştır. Dostu Andre Gide ile yazışmaları ise 1929’da Le Dialogue avec Andre Gide (“Andre Gide ile Konuşmalar”) adıyla yayımlanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Extraits d’un Journal, 1908-1928, (“Bir Günlükten Parçalar”); Notes sur Merimee, 1921, (“Merimee Üzerine Notlar”); Approximations, 7 cilt, 1922-1937, (“Yaklaşımlar”); Byron et le besoin de la fatalite, 1929, (“Byron ve Kader ihtiyacı”); Le Dialogue avec Andre Gide, 1929, (“Andre Gide ile Konuşmalar”); Journal intime, (ö.s.), 6 cilt, 1946-1955, (“Günlük”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski