Diego Fabbri Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FABBRI, Diego (1911-1980) İtalyan gazeteci, senaryo ve oyun yazarı. Yeni ve daha liberal bir Hıristiyan Katolik dünya görüşü doğrultusunda yapıtlar vermiştir.

2 Haziran 1911’de İtalya’da Forli’de doğdu, 14 Ağustos 1980’de Riccione‘de öldü. Tiyatroya ilgisi sekiz yaşındayken başladı. Forli Hapishanesi’ndeki mahkûmlar için hazırlanan amatör bir oyunda rol aldı. On yedi yaşındayken yazdığı ilk oyunu I fiori del dolore (“Acı Çiçekleri”) birçok taşra tiyatrosunda sahnelendi. Liseden sonra Bölogna Universitesi’nde hukuk okudu. 1936’da mezun olduktan sonra yazdığı II nodo (“Düğüm”) adlı kötümser oyunu tartışmalara yol açtı ve faşist hükümet tarafından yasaklandı. Fabbri kısa süre sonra bir Katolik yayıncıyla çalışmaya başladı ve Roma’ya yerleşti. 1940’ta Katolik Film Merkezi genel sekreteri oldu ve sonraki on yılını, sinema ve tiyatroda daha serbest bir Katolik anlayış oluşturmaya verdi. İtalya II. Dünya Savaşı’na girince, anti-faşist eylemleriyle Hıristiyan Demokrat Parti’nin yanında yer aldı. Savaşın sonuna doğru verdiği konferanslar birçok tartışmaya konu oldu. Bu konuşmalarda, özellikle, Manustler’le Hıris-tiyanlar arasındaki bir yakınlaşmanın olasılığını işledi, 1941’de Orbite (“Yörünge”) adlı oyununu yazdı. İki yıl süreyle biri radyoda olmak üzere üç oyunun yapımcılığını üstlendi. 1945’te dinsel temaları işleyen film senaryoları yazmaya başladı ve bundan sonra daha çok sinemayla ilgilendi.

Yapıtlarında Hıristiyan bir dünyada yaşayan bireyin ikilemlerini ortaya koyar ve bu çelişkili yapıdan “Hıristiyan trajedisi” olarak söz eder. Bu durum için önerdiği geçerli çözümler oyunlarında hep acılı süreçler olarak anlatılsa da, Fabbri böylesine bir yapının içinde olmanın, maddeci bir dünya görüşüne ve yaşam biçimine tercih edilebileceğini vurgular.

• YAPITLAR (başlıca): I fiori del dolore, 1928, (“Acı Çiçekleri”); Ritorno, 1933, (“Dönüş”); II nodo, 1936, (“Düğüm”); Miraggi, 1937, (“Hayaller”); Orbite, 1941, (“Yörünge”); Inquisizione, 1950; La Bugiarda, 1956, (“Yalancı”); Ritratto d’ignoto, 1962, (“Bilinmeyen Birinin Portresi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski