DOUGLAS, Donald Wills (1892-1981) ABD’li uçak mühendisi, tasarımcı ve sanayici. Flava taşımacılığında yaygın olarak kullanılan DC tipi yolcu uçaklarının yapımcısıdır.
6 Nisan 1892’deNew York Eyaleti’nin Brooklyn kentinde doğdu, 1 Şubat 1981’de öldü. 1914’te Cambridge’deki Massachusetts Institute of Technology’den uçak mühendisliği diplomasinı alıp, bu okulda kurulan ilk hava deneme tünelinin yapımı çalışmalarına katıldıktan sonra, 1915’te bir uçak şirketinde başmühendis olarak çalışmaya başladı. 1920’de bu kuruluştan ayrılarak Los Angeles’ta Douglas Aircraft Company adıyla kendi şirketini kurdu ve 1957’ye değin başkanlığını yürüttü. Hemen hemen on yıl içinde dünyanın en büyük uçak şirketleri içinde ön sırayı alan ve DC tipi yolcu uçaklarıyla yalnız ABD’nin değil, dünya pazarının büyük bir payım ele geçiren kuruluş, 1967’de McDonnell Aircraft ile birleşerek McDonnell Douglas Corporation adıyla uçak sanayiindeki yerini daha da güçlendirdi.
Önceleri ABD donanmasının uçak gereksinimini karşılayan Douglas’m ilk büyük başarısı, DC-1 adıyla bilinen çift motorlu yolcu uçağıdır. 1933’te, ABD’nin en büyük hava taşımacılığı şirketlerinden birinin isteği üzerine tasarladığı ve yalnız bir tane ürettiği, tümüyle metalden yapılmış bu uçak 1 Temmuz 1933’te. 12 yolcusuyla saatte yaklaşık 275 km hıza ulaşarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 1920’de Ingiliz yapımcı Handley Page’in ilk kez askeri hücum uçaklarında kullandığı, kanada paralel bir eksen çevresinde dönerek özellikle kalkış ve inişte havanın kaldırma kuvvetini artıran kanat “flap”ını Douglas, DC-l’lerde ilk kez sivil uçaklara uygulamıştı. Başarılı deneme uçuşundan sonra seri üretimine geçilen DC-1, Douglas Commercial (“Ticari Douglas”) sözcüklerinin ilk harflerini taşıyan ve DC-lO’a dek uzanan bu
geniş dizinin ilk örneği oldu. 1935’te bu modeli Douglas uçaklarının en ünlüsü olan DC-3 izledi. Dakota C-47 adıyla da bilinen ve saatte yaklaşık 310 km hız yaparak 21 yolcu taşıyabilen DC-3 kısa sürede ABD’nin sivil hava taşımacılığına hemen tümüyle egemen oldu. 1942’de ilk uçuşunu yapan dört motorlu DC-4, ardından DC-6 ve DC-7 ile 1940’lardan sonra dünyanın pek çok ülkesinde hava ticaret filosunun büyük bir ağırlığım DC yolcu uçakları üstlenmişti. II. Dünya Savaşı sırasında hafif ve ağır bombardıman uçakları üreten Douglas, savaş sonrası dönemde jet motorlu uçakların tasarımına yöneldi ve 1955’te dört reaktörlü DC-8, daha sonra iki reaktörlü DC-9 ve üç reaktörlü DC-10 jetleriyle McDonnell Douglas Corporation dünya uçak pazarındaki satış hacmini giderek artırdı. 1982’de, THY filosunu oluşturan 27 uçaktan ll’i (9 tane DC-9 ve 2 tane DC-10) DC modeliydi.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi