FORSTER, Edward Morgan (1879-1970) İngiliz romancı, öykü ve deneme yazarı. İngiliz toplumunda orta sınıfın yaşam biçimini ve değerlerini irdeleyen romanlarıyla tanınmıştır.
1 Ocak 1879’da Londra’da doğdu, 7 Temmuz 1970’te aynı kentte öldü. Cambridge Üniversitesi’n-deki King’s College’da klasik edebiyat ve tarih okudu. Orada tanıştığı tarihçi ve yazar G. Lowes Dickinson’dan etkilendi. İtalya ve Yunanistan’da geçirdiği günler, üniversiteyi bitirdikten sonra yayımlamaya başladığı öykü ve romanlarına malzeme oluşturdu. 1912’de Dickinson’la birlikte ilk Hindistan yolculuğuna çıktı, I.Dünya Savaşı sırasında İskenderiye’de sivil geri hizmetlerde çalıştı. Savaş sonrası Londra’ya döndü, bir süre gazetelerde edebiyat yazarlığı yaptıktan sonra 1921’de Hindistan’a giderek Dewasİı Maharajah’mn sekreterliğinde bulundu. Bu yolculuklarının deneylerinden yararlanarak yazdığı romanı A Passage to India (Hindistan’a Bir Geçit) 1924’te yayımlandı. Uç yıl sonra King’s College’da roman eleştirisi üzerine dersler verdi.1946’da King’s College’ın onursal öğretim üyeliğine seçildi.
Forster romanlarında, İngiliz toplumunun orta sınıf insanlarının yaşam biçimlerini ve dayandıkları temel değerleri eleştirmiştir. Bunu gerçekleştirirken doğa ile toplum yaşamı arasındaki karşıtlığa da temel oluşturan karşılaştırmalar yapmıştır. Ona göre özgürlük, içtenlik ve sevgi anlamına gelen doğa, alışılmış davranış kurallarının ve önyargıların kalıplaştırdığı toplum yaşamı tarafından kısır bir çember içine alınmıştır. Buradan yola çıkarak insanın iç dünyasının tüm olanaklarıyla gelişmesini engelleyebilecek dar görüşlere, biçimselliğe ve bağnazlığa karşı çıkmıştır. Toplumsal değerlerle kişisel değerler arasındaki ilişkileri incelemekte gösterdiği ustalık yazarlığının en önemli yönlerinden biridir.
YAPITLAR (başlıca) Roman: W here Angels Lear to Tread, 1905, (Meleklerin Uğramadığı Yer); The Longest Journey, 1907, (“En Uzun Yolculuk”); A Room Vl’ith a Vievı, 1908, (“Manzaralı.Bir Oda”); Howards End, 1910; A Passage to IndiaK 1924, (Hindistan’a Bir Geçit); Maurice, (ö.s.), 1971. Öykü: The Celestial Omnibus and Other Stories, 1911; The Eternal Moment and Other Stories, 1928; (“Sonsuz An ve Başka Öyküler”); Collected Skort Stories, 1948; (“Derlenmiş Kısa Öyküler); The Life to Comc and Other Stories, (ö.s.), 1972, (“Gelecek Yaşam ve Başka Öyküler”). Deneme: Abinger Harvest-A Miscellany, 1936; Two Cheers for Democracy, 1951, (“Demokrasi İçin İki Haykırış”). Eleştiri: Aspccts of the Novel, 1927, (Roman Sanatı); Virginia Woolf, 1942.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi