Ebu Firas el-Hamdani Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EBU FİRÂS (932-968) Arap, şair. Hamdânîler döneminin en ünlü şairlerindendir.

Ebu Firâs el-Hamdânî, Abbasiler’in güçsüzleştiği dönemde Musul ve Halep yöresinde kurulan Hamdânî hanedanından Seyfü’d-devle’nin (945-967) amcasının oğludur. Doğum yeri bilinmiyor. Sadâd’da çarpışma sırasında öldü.

Seyfü’d-devle döneminde Münbiç valiliğinde bulundu. Yaşamı boyunca Bizanslılar’la mücadele etti. 959’da Bizanslılar’a tutsak düştü. Fırat üzerinde Harşana’ya götürüldü. Söylentiye göre ölümü göze alarak buradan kaçtı. Bizans İmparatoru Nikephoros II Phokas 962’de Halep’i ele geçirince, Ebu Firâs yakalanarak İstanbul’a gönderildi, dört yıl burada tutuklu kaldı. Çektiği sıkıntıları anlatan acıklı şiirleri bu dönemin ürünleridir.

Seyfü’d-devle 967’de ölünce Humus Emirliği’ni ele geçirmek istedi. Sadâd’da Seyfü’d-devle’nin oğlu Ebü’l-Maâli’nin gönderdiği askerlerle meydana gelen çarpışmada öldü.

Ebu Firâs, Müterebbi ile birlikte Hamdânîler döneminin en ünlü şairidir. Gösteriş ve yapmacıktan uzak olan şiirleri duygularını dile getirir. Yaşamını, deneyimlerini, anılarını aktarır. İbn Haleveyh’in topladığı şiirleri daha sonra divan biçiminde basılmış, bir bölümü de Almanca’ya çevrilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Divan, (ö.s.), 1873.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski