Eleonora Duse Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DUSE, Eleonora (1858-1924) İtalyan tiyatro oyuncusu. Çağdaş oyunlardaki başardı yorumu ile ün kazanmıştır.

3 Ekim 1858’de İtalya’da Vigevano dolaylarında doğdu, 21 Nisan 1924’te Pennsylvania Eyaleti’nin Pittsburgh kentinde öldü. Oyuncu bir ailenin kızıydı.

Tiyatro yaşamı dört yaşında Cosette rolüyle başladı. 14 yaşında Juliet rolüyle eleştirmenlerin ilgisini çekti. O yıllarda ailesini kaybetti ve çeşitli topluluklarla turnelere çıkmaya başladı. 1878’de Les Fourchambaut adlı oyundaki başarısıyla İtalyan tiyatro yönetmeni ve oyuncu Ernesto F.G.M.Rossi’nin (1827-1896) ilgisini çekti ve onunla çalışmaya başladı. Aynı yıl Therese Raquin oyunuyla adı bütün İtalya’ya yayıldı. Duse, 1882’de, S.Bernhardt’m modern bir yapıttaki oyunundan etkilendi ve bundan sonra Dumas gibi çağdaş Fransız oyun yazarlarının yapıtlarında oynamaya başladı. 1885’te Rossi’yle birlikte bir Güney Amerika turnesine çıktı ve dönüşte Drammatica Compagnia della Cittâ di Roma, (“Roma Kenti’nin Drama Kumpanyası”) adını verdiği grubunu kurdu. Topluluğuyla dünyanın çeşitli yerlerinde temsiller verdi. 1894’te genç şair Gabriele D’Annunzio’nun kendisi için yazdığı llfuoco (“Ateş”), la Gioconda, la Figlia di Jorio, (“Jorio’nun Kızı”), Francesca da Rimini ve la Cittâ morta (Ölü Kent) adlı oyunlarda oynadı. Aynı zamanda Ibsen’in A Doll’s House’unda (Bebek Evi) Nora, Rosmersholm’unda Rebecca West,]ohrı Gabri-el Borkman’mda Ella Rentheim ve The Lady from the Se^’sinde (“Denizden Gelen Kadın”) Elida rolleriyle büyük başarı kazandı. Eleonora Duse, D’Annunzio ile ilişkilerinin bitmesi üzerine büyük bir sarsıntı geçirdi ve 1909’da sahneden çekildi. I.Dünya Savaşı sırasında ekonomik durumu bozulunca, 1921’de yeniden sahneye döndü. 1923’te Londra’da oynamasının ardından ABD turnesine çıktı ve orada öldü.

Eleonora Duse, sade ve doğal oyunuyla her role kolayca uyum sağlamıştır. Sahneye makyaj yapmadan çıkmış, değişik rolleri canlandırırken yalnızca yüzünün olağanüstü değişkenliğinden yararlanmıştır. Güzel sesi, yumuşak konuşması ve kusursuz diksiyonu ile seyircileri etkilemiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski