ERGÖNÜLTAŞ, Engin (1955) Türk, karikatürcü. Çarpık kentleşme ortamına yerleştirdiği karikatürlerinde çeşitli toplumsal konuları abartılı ve yergici bir dille işlemiştir.
İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi’ne girerek Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1967’den başlayarak çizgi-filmden reklam ressamlığına dek grafik sanatların çeşitli konularında çalıştı. İlk karikatürü 1970’te gülmece dergisi Ustra’da yayımlandı. Daha sonra Oğuz Aral’ın yönettiği Gırgır’a girdi. Burada uzun süre çalıştıktan sonra 1978’de bir grup arkadaşıyla birlikte ayrılarak Mikrop adlı yeni bir gülmece dergisi yayımlamaya girişti. Ancak bu dergi uzun ömürlü olmadı ve Ergönültaş arkadaşlarıyla Gırgır’a geri döndü.
Ergönültaş’ın Gırgır için hazırladığı Zalim Şevki adlı çizgi-öyküde yarattığı tipler çok tutulmuş ve popüler hale gelmiştir. Mikrop ve Pişmiş Kelle gibi önemli mizah dergilerini yönetmiştir. Ergönültaş dergi dışındaki çalışmalarında, örneğin Politika gazetesinde salt çizgiden oluşan karikatürler çizmiştir. Bu tür yapıtlarında gülmece tutumu da farklılık göstermiştir. Gericiliğe, baskıya karşı birlik temasını işlemiş, toplumsal sorunları ve acıları çarpıcı bir biçimde yansıtmıştır. Yine bu gazetede “çizgiyle makale” adını verdiği yeni biı tür de deneyerek bilimsel bilgileri ve doğruları yarattığı tipler aracılığıyla olaylaştırmıştır. Mikrop’tâki karikatürlerinde ise kadın, cinsellik ve cinsel açlık gibi konuları grotesk bir üslupla ele almıştır.
Ergönültaş karikatür konusunda kuramsal çalışmalar da yapmış, Sanat Emeği dergisinde karikatür ve gülmece anlayışını dile getiren yazılar yayımlamıştır. 90’lı yıllarda film senaryoları yazmaya ve yönetmenlik denemeleri yapmıştır. Yurt içinde ve dışında ortak sergi ve albümlere katılmıştır. Ayrıca Arabesk müziği ele alan incelemeler de yazmıştır.
Beş yıl süren bir çalışmanın sonunda hazırladığı Minare Gölgesi adındaki romanı, 2013 yılının Mart ayında İletişim Yayınları’ndan çıktı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi