François Douaren Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DOUAREN, François (1509-1559) Fransız, hukukçu. Döneminin en yetkili medeni hukukçularındandır.

1509’da Moncontour’da doğdu, 23 Temmuz 1559’da Bourges’te öldü. Babası yargıçtı. Bourges Universitesi’nde hukuk eğitimi gördü. 1538’de aynı üniversitede hukuk profesörü oldu. 1548’de Paris’e gitti ve burada bir süre avukatlık yaptı. 1551’de Berry düşesi Marguerite de France’ın daveti üzerine Bour-ges’e döndü ve onun yanında çalışmaya başladı, Bourges Universitesi’nde dersler verdi.

Douaren, Bourges Üniversitesi’nde öğrencisi olduğu Alciat’dan sonra medeni hukuk alanında döneminin en yetkin hukukçusudur, ilk Çağ hakkında çok geniş bir bilgiye sahipti. Kilise hukuku ile ilgili yazılar yazmış, Digeste’nin çeşitli bölümlerini yeniden yorumlamıştır. Öte yandan, Fransız Katolik kilisesinin özgürlüğünü savunan yazılanda vardır.Reform hareketi yanlısı olan Douaren, Calvin ile yakın ilişki kurmuş, yaşamı boyunca Baron, Baudouin ve Cujas’ la kişisel çekişme içinde bulunmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): De sacris eccleside ministeriis 1551, (“Kilisenin Kutsal Görevleri”); Pro libertate ecclesiae gallicae, 1511, (“Özgür Fransız Kilisesi”); Des Commen-taires sur le Digeste, Heptaemeron, 1555, (“Hukuksal Yorumlar”); Commentarius in consuetudines feudorum, 1558, (“Feodal Örf ve Adetlerin Yorumu”); Epistola de Francisco Balduino, 1562, (“Francisco Balduino’nun Yazışmaları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski