FRİEDRİCH-WILHELM [Büyük Seçici] (1620-1688) Prusya dükü. Yönetimi boyunca topraklarını genişletmiş, ülke içinde bir dizi reform gerçekleştirmiştir.
16 Şubat 1620’de Berlin’de doğdu, 9 Mayıs 1688’de Potsdam’da öldü. Seçici (elektör) George Wilhelm’in oğluydu. 1634’te Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’ne gitti. Babasının 1640’ta ölümü üzerine Brandenburg seçicisi oldu. 1648’de Otuz Yıl Savaşı’nı sona erdirenWestphalia Antlaşması ile doğuPomeran-ya’yı, Kamien’i, Minden’i ve Halberstadt’ı elde etti. İsveç ile Polonya arasındaki Birinci Kuzey Savaşı sırasında 1655’te İsveç’le ittifak yaptı. Daha sonra 1657’de taraf değiştirerek Polonya ile ittifaka girdi. Aynı yıl Wehlau Antlaşması’yla Polonya kralı ona Prusya egemen dükü unvanını verdi. 1660’ta yapılan Oliva Antlaşması sonucu Prusya dükalığı Polonya’ dan bağımsız bir devlet haline geldi. Friedrich Wilhelm 1675’te Fehrbellin’de İsveçliler’i yenerek İsveç Pomeranyası’nı ele geçirdi. Ancak 1679’da yapılan Saint-Germain Antlaşması’yla bu bölgeyi İsveç’e geri verdi.
Friedrich-Wilhelm yönetimi sırasında eyaletlerdeki diyetler (meclisler) aracılığıyla kendi ayrıcalıklarını savunan toprak sahibi soylularla uğraşmak zorunda kaldı. Diyetleri ortadan kaldırmak yerine her bir diyetle vergi toplama, görevlileri atama gibi konularda pazarlık ederek kendi yetkilerini büyük ölçüde kabul ettirdi. Her eyaletin Berlin’de kendisinin başkanlık ettiği Özel Meclis’e temsilciler göndermesini sağladı. Kentlerle toprak sahibi soylular arasındaki çelişkilerden yararlanarak gücünü artırdı. Kendine bağlı devletlerde ortak ve sürekli bir vergi sistemini yürürlüğe koydu. Tarımda üretkenliği artıracak projeler başlattı. Orduyu ve donanmayı güçlendirdi. Afrika’da Altın Kıyısı’nda bir koloni oluşturdu. Aynı zamanda köle ticaretiyle uğraşan bir ticaret şirketi kurdu. Kendi topraklarına göçmenlerin yerleşmesini teşvik etti. 1785’ten sonra çok sayıda Fransız Protestan ona bağlı devletlere göç etti. Bu göçler sonucunda Brandenburg, Berlin ve başka birçok bölgede iktisadi yaşam canlandı.
KAYNAKLAR: F. Şehevili, The Great Eleaor, 1947.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi