EASTMAN, George (1854-1932) ABD’li mucit ve sanayici. Fotoğraf makinesini ve filmini geliştirerek fotoğrafçılığın yaygınlaşmasını sağlamıştır.
12 Temmuz 1854’te New York Eyaleti’nin Waterville kentinde doğdu, 14 Mart 1932’de Rochester’ da öldü. Geçimini sağlayabilmek için, 14 yaşındayken öğrenimini yarım bırakarak bir bankada çalışmaya başladı. Çok yakın bir geçmişi olan fotoğrafçılığa büyük ilgi duyduğundan, o günün koşullarında amatörce bir uğraşı sayılamayacak denli karmaşık ve pahalı olan bu tekniği geliştirmeye karar verdi. İngiltere ve Fransa’daki yeni gelişmeleri izleyerek, 1880’de kuru fotoğraf tekniğini ABD’de ilk kez uygulamaya girişti. 1884’te bir şirket kurarak, kâğıt üzerine gümüş bromür kaplanmış fotoğraf filmlerini, dört yıl sonra da ilk “Kodak” fotoğraf makinelerini ve saydam selüloit filmleri pazara sundu, 1892’de Eastman Kodak Company adıyla seri üretime başlayan şirket 1928’de renkli film üretimine geçti. İş hacmi giderek büyüyen Kodak Company ABD ve Avrupa’ nın sayılı sanayi kuruluşları arasında yerini alırken, kazancının büyük bir bölümünü eğitim kurumlarına bağışlayan Eastman, yapmak istediklerinin tümünü gerçekleştirdiğine inanarak yaşamına son verdi.
Niepce, Daguerre, Talbot, Nadar gibi öncülerin katkılarıyla 19. yy’ın ilk yarısında yeni bir teknoloji ve sanat dalı olarak gelişmeye başlayan fotoğrafçılığı, geniş kitlelerce benimsenecek bir uğraşıya ve büyük bir sanayi dalma dönüştüren girişimcilerden biri de Eastman’dır. 1870’lerde ABD’de uygulanan “yaş kolodyum tekniği” uzun işlemler gerektiren, güç ve pahalı bir yöntemdi. Yüzeyi potasyum, kadmiyum ya da lityum iyodürlü bir nitroselüloz çözeltisiyle (kolodyum) kaplanmış cam levha, ışıksız bir ortamda gümüş nitrat çözeltisine daldırılarak ışığa duyarlı duruma getiriliyor, üzerindeki emülsiyon kurumadan hemen “poz” verilip banyo edilmesi gerekiyordu. Duyarlı yüzeyin bir tanen eriyiğiyle işlenip kuruduktan sonra kullanılmasını sağlayan, boylece yaş kolod-yumun sakıncalarım bir ölçüde gideren kuru kolod-yumlu levhalar, 1876’dan beri Avrupa’da kullandıyor ama henüz ABD’de bilinmiyordu,1878’de, gümüş bromürlü ince bir jelatin katmanıyla kaplanmış kuru levhaların yapımını öğrenen Eastman 1879’da Ingiltere’de, ertesi yıl ABD’de levha kaplama makinesinin patentini alarak bu tekniği uygulamaya başladı.
Taşıyıcı yüzey olarak kullanılan cam levhalar yerine daha kullanışlı bir gereç düşünen Eastman, 1884’te gümüş bromür eriyiğini kâğıt üzerine sürerek ilk şerit filmleri üretti. Fotoğraf çekildikten sonra, karanlık odada kâğıdın üzerinden çekip alman duyarlı katman banyo ediliyor ve negatif film elde ediliyordu. Birkaç yıl sonra, gümüş bromürü kâğıt yerine bu kez saydam selüloit katmanı üzerine uygulayan Eastman’ m, yüz karelik selüloit film şeridiyle birlikte pazara sunduğu kolayca taşınabilen, “kutu” tipi küçük fotoğraf makineleri büyük bir alıcı kitlesi buldu. Çekilen filmler makineyle birlikte fabrikaya geri gönderiliyor, fabrika da banyo edilmiş negatifleri ve yeni bir film takılmış makineyi alıcıya postalıyordu. Eastman’ ın başarısı, alıcıya büyük bir kullanım kolaylığı ve satış sonrası hizmet sunan bu girişimciliğinden kaynaklanır. Hemen hemen aynı yıllarda birçok araştırmacı fotoğrafçılık tekniğini geliştirecek yeni yöntemler denerken, bu tekniğin amatörler arasında yaygın bir uğraşıya dönüşmesini sağlayan Eastman olmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi