George Farquhar Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FARQUHAR, George (1678-1707) İngiliz oyun yazarı. Restorasyon döneminden burjuva toplumuna geçişin izlerini taşıyan oyunlarıyla yeni bir anlayışın ilk habercisi olmuştur.

Londonderry’de doğdu, 29 Nisan 1707’de Londra’da öldü. Yedi çocuklu yoksul bir ailenin oğluydu. İlköğrenimini Londonderry’de tamamladıktan sonra 1694’te Dublin’de Trinity College’a kabul edildi. Yaklaşık iki yıl sonra bu okuldan ayrıldı ve bir yayıncının yanında düzeltmen olarak çalışmaya başladı. Bu sırada oyuncu Robert Wilks ile tanıştı ve onun yardımıyla Smock Alley Tiyatrosu’na girdi. Bir düello sahnesinde rol arkadaşlarından birini yaralayınca tiyatro oyunculuğunu bıraktı. 1697’de Londra’ya yerleşti ve bir vıl sonra ilk oyunu Love and a Bottle’ı (“Aşk ve Bir Şişe”) yazdı. Olumlu eleştirilerden cesaret alarak yazdığı ikinci oyunu The Constant Couple (“Sabit Çift”) ya da öteki adıyla A Trip to the Jubilee (“Jübileye bir Gezi”) beklenmedik bir başarı kazandı ve onu yirmi iki yaşında gözde bir yazar yaptı. Ancak sonraki oyunları beklediği yükselişi getirmedi. 1704’te bir Fransız güldürüsünden yaptığı uyarlama, The Stage Coach (“Yolcu Arabası”), seyircisinin beğenisini kazandı. 1706’da The Recruiting Officer (“Askere Kayıt Görevlisi”) ile başarılı günlerine geri döndü. Gene de yaşamının son günlerini umutsuzluk ve yoksulluk içinde geçirdi.

Farquhar, oyunlarına seçtiği arka planlarla, Etherege ile başlayan tavırlar komedisi (Comedy of manners) anlayışından uzaklaşır. Yeni bir çağın habercisi olan oyunlarına burjuva tiyatrosunun ahlak değerleri ve en tanımlayıcı özelliği olan duygusallık egemendir. Farquhar, Restorasyon döneminin saraylı yazarlarının tersine taşradan yetişmiş olduğunu, gerek oyun kişileri, gerekse oyunları için seçtiği mekânlarla ortaya koymuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Love and a Bottle, 1698, (“Aşk ve Bir Şişe”); The Constant Couple, 1699, (“Sabit Çift”); Sir Harry Wildair, 1701; The Inconstant or The Way to Win Him, 1702, (“Gayrisabit ya da Onu Kazanmanın Yolu”); The Stage Coach, 1704, (“Yolcu Arabası”); The Recruiting Officer, 1706, (“Askere Kayıt Görevlisi”); The Beaux Stratagem, 1707, (“Çapkının Fendi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski