Giovanni Fattori Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FATTORI, Giovanni (1825-1908) İtalyan, ressam. Manzaraları ve askerlik yaşamını yansıtan büyük boyutlu resimleriyle tanınmıştır.

Leghorn’da doğdu, Floransa’da öldü. 1846-1848 arasında Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim öğrenimi gördü. 1855 dolaylarında akademik üslubunu bırakarak, canlı ve bağımsız bir anlatıma yöneldi. Resimleriyle kısa zamanda izlenimci bir Italyan grubu olan Macchiaioli’nin önde gelen adları arasına girdi. 1875 dolaylarında Paris’e gitti. Orada Fransız Izlenimcileri’yle (Empresyonistler) tanıştıysa da, kendi üslubunu değiştirmedi.

Giovanni Fattori, başlangıçta savaş sahnelerini gösteren büyük resimler yaptı. Daha sonra askerlik yaşamının çeşitli yönlerini işledi. Yapıtlarında ayrıca hafif süvarilerle boğalar ve bakıcıları başta olmak üzere İtalya’nın Maremma bölgesinden çeşitli görüntülere yer verdi. Ancak en severek işlediği konu,uçsuz bucaksız manzaralarla sıcak ve canlı doğa köşeleridir. Portreleri ise başka yapıtları kadar ilgi toplamamıştır.

Özellikle Paris’e gidişinden sonra yaptığı resimlerinde mekâna çarpıcı, canlı, duygulu bir ruh kazandırmış, özgür fırça vuruşlarını, sağlam, dengeli bir düzenleme ve olgun bir renk uyumuyla birleştirdiği resimlerinde gerçekçi bir bireşim elde etmiştir. Bu çalışmalarında ölçülü ve ağırbaşlı renkleri yan yana kullanarak şiirsel bir hava yaratmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Palmieri Rotondosu, 1866, Modern Sanat Galerisi, Floransa; Devriye, 1885.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski