Jim Dine Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DİNE, Jim (James) (1935) ABD’li ressam. Happening (oluşum) türü çalışmalarıyla tanınmıştır.

16 Haziran 1935’te Ohio’nun Cincinnati kentinde doğdu. Cincinnati ve Ohio üniversitelerinde sanat eğitimi gördü. 1968’e değin Yale Üniversitesi, Ohio’ daki Oberlin Koleji ve New York’taki Cornell Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptı. 1967’de Londra’da kaldığı sıra Petersburg Yayınevi için bir dizi baskı resim hazırladı.

1959-1960 yıllarında düzenlediği Happening’lerle dikkati çekmiş bu konunun önderlerinden biri olmuştur. Happening’de sanatçıdan başka bazen izle-yecilerin de bir ölçüye kadar önceden tasarlanmış bir olayın içinde yer almaları öngörülmektedir. Olay belli bir çevrede, bir tiyatro havası içinde, boya, müzik ve hareket aracılığıyla gerçekleştirilir. Yapılanlar bazen filme de alınarak sonradan gösterilir.

Jim Dine başka yapıtlarında geleneksel bir malzeme olan boyadan başka bornoz, banyo küveti, tıraş makinesi gibi çeşitli sanayi ürünlerini de kullanmıştır. Bu tür yapıtlarda bu nesneler, günlük işlevlerinden soyutlanmakta, sanat yapıtı olarak yeni bir boyut içerir hale gelmektedir. Bunların büyük boyutlu olanları, düzenlenen sanat olayına çevresel bir nitelik kazandırmaktadır. Daha küçükler ise üç boyutlu bir tür yapıştırma (kolaj) oluşturacak gibi kullanılmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski