FEIFFER, Jules (1929) ABD’li karikatürcü ve yazar. Ezik ve sorunlu kişileri kullanarak oluşturduğu gülmeceyi etkin bir toplumsal eleştiriye dönüştürmüştür.
26 Ocak 1929’da New York’ta, Bronx’da doğdu. Daha beş yaşındayken katıldığı bir resim yarışmasında altın madalya alması, lise öğreniminden sıkılınca onu sanat öğrenimine yöneltti. 1947’de New York’taki Art Students’ League’e (Sanat Öğrencileri Birliği) katıldı. 1951’e değin bir yandan bu kuruluşun düzenlediği resim kurslarını izledi, bir yandan da çizgi romancı W. Eisner’in çıkarmakta olduğu The Spirit (Ruh) adlı dergide çizer olarak çalıştı. İlk bağımsız yapıtı olan Clifford’u bu dergi için hazırladı. 1951’de askere alındı, ABD ordusu için çizgi filmler yapan büroda görevlendirildi. Askerliği bittikten sonra çeşitli işlere girdi çıktı, bu arada karikatürlerini satmaya çalıştı. 1956’da New York yakınlarındaki Greenwich Village’da çıkan küçük bir dergi olan Village Voice (Köyün Sesi), yapıtlarını karşılığını ödemeden yayımlamayı kabul etti. Toplumsal ve siyasal eleştiri ve yorumlardan oluşan bu haftalık çizgi öyküler, ona kısa zamanda büyük bir ün kazandırdı.
Feiffer karikatürcülüğünün yanı sıra yazar olarak da ün yapmıştır. Karikatürlerindeki tiplere yer verdiği danslı bir yergi olan The Explainers (“Açıklayıcılar”) oyunu 1961’de Şikago’da sahnelenmiş, senaryosunu yazdığı Carnal Knowledge (“Cinsel İlişki”) adlı film 1971’de ödül kazanmıştır.
Feiffer askerliği sırasında Munro adlı bir tip yaratmıştır. Dört yaşında olmasına karşın bürokratik bir yanılgı sonucu askere alman Munro’nun başından geçenler daha sonra çizgi film olarak gerçekleştirilmiş ve 1961’de Oscar Ödülü kazanmıştır.
Feiffer’in getirdiği yenilik, olumsuz özellikleri olan insanları işlemesidir. Başarısız, ezik, sorunlu, bunalımlı kişilerden oluşan bir dünya yaratmıştır. Bu insanların çevreleriyle ilişkilerinde ortaya çıkan uyuşmazlıklar üstüne kurulu kara, buruk ve yazıya dayanan bir gülmece geliştirmiş, bunu da içinde yaşadığı toplumdaki anlamsız korkuları, yersiz endişeleri dile getirip eleştirmek için kullanmıştır. Gerekli olandan fazlasını içermeyen, yalın bir çizgisi vardır. Karikatürlerinde birbirini izleyen ve yazıyla iç içe olan çizimler kullanarak çizgi romanın anlatım özelliklerinden yararlanmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Karikatür Kitabı: Sick, Sick, Sick, 1958, (“Hasta, Hasta, Hasta”); Boy, Girl, Boy, Girl, 1960, (“Oğlan, Kız, Oğlan, Kız”); The Explainers, 1962, (Açıklayıcılar”); Hold Me, 1963, (“Tut Beni”); Passionella and Other Stories, 1964, (“Passionella ve Başka Öyküler”); Great Comic Book Heroes, 1965, (“Büyük Çizgi Roman Kahramanları”); The Penguin Feiffer, 1966; Feiffer’s Marriage Manual, (“Feiffer’in Evlilik Kılavuzu”); The UnexpurgatedMemories of Bernard Mergendeiler, (“Ber-nard Mergendeiler’in Sansür Edilmemiş Anıları”). Öyun: The Explainers, 1961, (“Açıklayıcılar”); Crawling Arnold, 1961, (“Sürünen Arnold”); Little Murders, 1966, (“Küçük Cinayetler”). Senaryo: Carnal Knomledge, 1971, (“Cinsel İlişki”). Roman: Harry the Rat with Women, 1963, (“Fare Harry Kadınlarla”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi