EBERTH, Karl Joseph (1835-1926) Alman hekim ve bakteriyoloji bilgini. Adıyla anılan tifo basilini bulmuştur.
21 Eylül 1835’te Würzburg’da doğdu, 2 Aralık 1926’da Berlin’de öldü. Biyoloji ve tıp okuduğu Würzburg Universitesi’nden 1860’ta lisansüstü derecesini alarak Karşılaştırmalı Anatomi Enstitüsü’nde Heinrich Müller’in asistanı oldu. 1863’te doktora sınavını verdi, iki yıl sonrada Zürich Universitesi’nin çağrısını kabul ederek İsviçre’ye gitti. 1869’da aynı üniversitede patoloji profesörlüğüne getirildi, ayrıca 1874’ten başlayarak Veterinerlik Fakültesi’nde histoloji ve embriyoloji derslerini üstlendi.
1881’de Almanya’ya dönerek 1895’e değin Halle Üniversitesi’nde karşılaştırmalı anatomi ve histoloji profesörü olarak ders veren Eberth, o tarihte Patoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini devraldı ve 1911’de emekli oluncaya değin bu görevi sürdürdü.
Müller’in asistanlığını yaptığı dönemde histolojiyle ilgilenen Eberth, Fransa’da Davainc’in şarbon basilini tanımlamasından ve Pasteur’ün mikroorganizmalar üzerindeki çalışmalarını yayımlayarak hastalıkların mikroplarla bulaştığı savını güçlendirmesinden sonra tümüyle bakteriyolojiye yöneldi. Difteri ve şarbon basili üzerinde çalışmalar yaptıktan sonra, 1879’da, hastalık yapıcı etkeni o güne değin bilinmeyen tifo hastalığını incelemeye başladı. Bulgularım 1880’de yayımlayarak, tifolu hastaların özellikle dalağına ve karın bölgesindeki lenf düğümlerine yerleşen, iki ucu yuvarlak çomak biçimi oluşumların hastalık etkeni olduğunu açıkladı. Daha çok “Eberth basili” diye anılan tifo basili (Salmonella typbosa) 1884’te kültür ortamında üretildi, 1896’da da tifo aşısı ilk kez insanlar üzerinde denendi. İlk yıllarda % 10 ile 15 oranında ölümle sonuçlanan tifo hastalığı, kloramfe-nikol, ampisilin gibi antibiyotiklerin geliştirilmesinden sonra ölümcül bir hastalık olmaktan çıktı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi