Mustafa Doğruer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DOĞRUER, Mustafa (1958) Türk, karikatürcü. 1970 kuşağının çizerlerindendir.

Ankara’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. 1980’de Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’ne girdi. Öğrenciliği sırasında bir yandan da reklam ajanslarında grafikçi olarak çalıştı. 1982’de Ankara’da bir reklam ajansı kurdu.

Karikatür yapmaya 1974’te başladı. İlk karikatürü Çağdaş Mizah dergisinde çıktı. Daha sonra Özgür insan dergisinde, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin gülmece sayfalarında çizdi. 1979’da O’nun Hikâyesi adlı çizgi-öyküsünü yayımlamaya başladı. Bu dizide “O” harfi ile oluşturulmuş bir işveren ile işçi arasındaki çelişkileri ele alıyordu.

Mustafa Doğruer’in ayrıntıdan uzak, yalın bir çizgi dili vardır. Bir anlamda Turhan Selçuk’tan etkilendiği izlenir. Ancak Selçuk’un geometrik ve keskin çizgileri Doğruer’de yumuşak eğriliklere dönüşmüştür. Karikatürünün gelişmesinde Tonguç Yaşar, Tan Oral ve Bosc’un çizgilerinin de etkisi olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Çocuk Karikatürleri, 1979, kartpostallar; Tüysiklet (S.Macan, A.Kanbir, Ü.Kartoelu, E.Polat ile), 1979.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski