Robert Frank Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FRANK, Robert (1924) İsviçre asıllı ABDTi fotoğrafçı. Çağdaş fotoğraf sanatına öncülük eden önemli yaratıcılardan biridir.

1 Ekim 1924’te Zürih’te doğdu. Aynı kentte eğitim gördü. 1947’de ABD’ye gitti. Önce New York’da Harper’s Bazaar dergisi için bir süre moda fotoğrafı çekti, sonra bağımsız olarak çalışmaya başladı. 1955’te Guggenheim bursunu kazanarak ABD’yi dolaştı. Bu gezinin sonucunda, 1958’de Les Americans (“Amerikalılar”) adlı ünlü kitabını yayımladı. Fotoğraf dünyasında büyük yankılar yapan bu kitabın yayımlanmasından kısa bir süre sonra, 196C’ta fotoğrafı bıraktı ve film çekmeye başladı. Halen film çalışmalarını sürdürmekte ve bazı eğitim kuramlarında öğretim görevliliği yapmaktadır.

1950’lerde Cartier-Bresson’un ve yandaşlarının ünlü anlamlı an (decisive moment) kuramını bir kenara bırakan birkaç fotoğrafçıdan biri oldu; bunun yerine Walker Evans’ın açtığı yoldan giderek olağan görünümleri, olağan anlarda fotoğraf lam ayı yeğledi ve yeni bir gerçekçiliğe yöneldi. Frank’ın insanları, birbirinden yalıtılmış, kendi dünyalarında kaybolmuş, yaşamın ezdiği insanlardır, formikalar, plastikler, vb. gibi teknolojinin getirdiği çeşitli yapay nesnelerle çevrilmişlerdir. Frank, bunları hem keskin bir gözlemcilikle, hem de içten bir duyarlılıkla saptayarak ustaca bir siyah-beyaz tekniği ve kendine özgü, esnek bir kamera kullanımıyla yansıtır.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Incas To Indians (W.Bisc-hof ve P.Verger ile), 1956, (“İnkalar’dan Kızılderililer’e”); Les Americans, 1958, (“Amerikalılar”); Pull My Daisy, 1961, Jack Kerouac’m metniyle, (“Papatyamı Kopart”); The Lines Of My Hand, 1972, (“Elimdeki Çizgiler”) Film: Pull My Daisy, 1959, (“Papatyamı Kopart”); The Sin Of Jesus, 1961, (“İsa’nın Günahı.”); O.K.End Here, 1963, (“O.K.Buraya Kadar”); Me And My Brother, 1965-1968, (“Ben ve Kardeşim”); Conversation In Ver-mont, 1969, (“Vermont’da Konuşma”); Life-Raft-Earth, 1969; About Me, 1961, (“Benim Üstüme”); Rolling Stones, 1972; Very True (R.Wurlitzer ile), 1975, (“Çok Doğru”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski