DURANI, William Crapo (1861-1947) ABD’li girişimci ve sanayici. ABD’ nin ve dünya otomobil sanayiinin en büyük kuruluşlarından biri olan General Motors Company’nin kurucusudur.
8 Aralık 1861’de Massachussets Eyaleti’nin Boston kentinde doğdu, 18 Mart 1947’de New York’ta öldü. 1886’da Michigan’ın Flint kentinde atlı binek arabaları yaparak sanayiciliğe atılan Durant, otomobilin yakın gelecekteki önemini ve otomobil sanayiinin önündeki zengin olanakları daha o yıllarda kavradığından, geniş bir alıcı kitlesi için değişik modeller üretecek ve parça yapımcılarını da aynı örgüt içinde toplayarak üretimi yakından denetleyebilecek büyük bir şirket kurmayı tasarlıyordu. 1904’te denetimine aldığı ve batmak üzereyken dört yıl içinde ülkenin en büyük otomobil üreticileri arasına kattığı Buick Motor Car Company, tasarladığı bu dev kuruluşun ilk çekirdeğini oluşturdu. Gerçekten de, 1908’de Durant’m girişimiyle kurulan ve Buick, Cadillac, Oldsmobile, Oakland (Pontiac) gibi dört büyük otomobil yapımcısıyla birkaç küçük şirketi kapsayan General Motors Company, çok kısa sürede Ford’un en büyük rakibi olarak ABD otomobil sanayiine ağırlığım koymuştu. Ancak, bu hızlı büyümenin getirdiği denetim ve finansman sorunları 1910’da General Motors yönetiminin el değiştirmesine ve Durant’ın şirket yönetiminden uzaklaştırılmasına yol açtı.191 l’de,Fransız asıllı otomobil tasarımcısı Louis Chevrolet (1879-1941) ile bir ortaklık kurarak Chevrolet otomobillerinin üretimine geçen Durant, 1915’te, mali krizi atlatan General Motors’un denetimini yeniden ele geçirdi ve aynı yıl Chevrolet Motor Company’yi de General Motors şirketler grubuna kattı. Durant’m başkanlığında yeni bir büyüme dönemi yaşayan ve büyük ölçüde bağımsız üretim birimleriyle yeni bir örgütlenme düzenine giren General Motors, 1919’da ABD’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmuştu. Oysa bir yıl sonra, hızla seri üretime geçmiş olan otomobil yapımcıları arasındaki büyük rekabetin ve talep eksikliğinin de etkisiyle ABD otomobil sanayiinde baş gösteren geçici durgunluk dönemi General Motors’u yeni bir mali krize sürükledi. 1920’de ikinci kez yönetimden uzaklaştırılan Durant, ertesi yıl kendi adıyla bir şirket kurarak yeniden otomobil yapımcılığına giriştiyse de, 1929 iktisadi krizinden sonra durumunu sağlamlaştıramadı ve 1935’te iflas etti.
1923’ten 1956’ya değin Alfred Pritchard Sloan’ ın (1875-1966) yönetiminde yeniden ilk sıralardaki yerini alan General Motors, bugün dünya otomobil pazarının en büyük payını elinde tuttuğu gibi, hava taşıtları ve soğutuculardan Diesel motorları, lokomotifler ve toprak kaldırma makinelerine dek uzanan geniş bir üretim zinciriyle dünyanın en büyük özel işletmeleri arasında yer alır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi