Benim Adım Kırmızı Kimin Eseri, Kime Aittir, Yazarı Kimdir, Kısaca Konusu, Hakkında Bilgi

Benim Adım Kırmızı Nobel ödüllü Türk yazarı Orhan Pamuk’un 1998 yılında yayımladığı bir romandır. 46 değişik dile çevrilmiş olan Benim Adım Kırmızı Orhan Pamuk’un en çok okunan romanlarından biridir.

Eser 2002’de Fransa’da Prix du meilleur livre étranger, İtalya’da Premio Grinzane Cavour, 2003’te İrlanda’da International IMPAC Dublin Literary Award ödüllerini kazandı.

 

Konusu

 

Benim Adım Kırmızı romanı 1591 yılında Osmanlı padişahı III. Murat‘ın saltanat döneminde 9 gün süreyle karlı bir havada İstanbul’da geçer. Saray hattatları ve nakkaşları padişahın emriyle hazırlanan bir kitap için gizlice Frenk etkisi taşıyan resimler yaparlar. Kitabın başlıca kahramanları, sanatçıları evinde barındıran evin kızı Şeküre ve ona aşık olan teyze oğlu Kara’dır. İstanbul’da pahalılık ve korku hüküm sürmekteyken bu evdeki hattatlar ve nakkaşlar kahvehanelerde toplanıp meddahların anlattığı hikâyeleri dinleyerek eğlenirler. Benim Adım Kırmızı ‘nın bir özelliği de kitabın her karakterinin kendi dilinden konuşması, ölülerin ve cansız nesnelerin dile gelerek kitabın öyküsünü kendi bakış açılarından anlatmalarıdır.

Daha yeni Daha eski