Lozan Barış Antlaşması Tarihi, Kısaca, Özeti, Hakkında Bilgi

Lozan Barış Antlaşması

24 Temmuz 1924 tarihinde İsviçre’nin Lozan Kenti’nde sürdürülen barış görüşmeleri tamamlandı. Antlaşmayı Türkiye adına Dışişleri Bakanı İsmet Paşa imzaladı.

20 Kasım 1922’den 7 Şubat 1923’e kadar süren ilk görüşmelerde Türkiye’ye zorla kabul ettirilmek istenen barış şartları İsmet Paşa tarafından reddedilmişti. Bu görüşmelerde Edirne’nin bir mahallesi sayılan Karaağaç, Türk nüfusun çoğunlukta bulunduğu ve petrolleriyle önem taşıyan Musul, Yunanlıların savaş tazminatı gibi konularda Türkiye’nin istekleri kabul edilmemişti. Buna karşılık Türkiye’de Boğazlar, kapitülasyonlar, gümrük tarifeleri Osmanlı borçları gibi konularda itilaf devletlerinin isteklerini uygun bulmadığını bildirmişti. Temel konularda tarafların tavize yanaşmaması ve önemli görüş ayrılıkları çıkması üzerine 4 Şubat 1923’te görüşmelerin kesilmesi savaş ihtimalini yeniden gündeme getirmiştir.

Mareşal Mustafa Kemal Paşa Türk Ordusu’na İzmit ve Silivri’ye yığınak yapmasını emretmiştir.Türk Orduları İzmit ve İstanbul’a karşı yığınak yapmaya başladı.

23 Nisan’da yeniden başlayan görüşmeler 3 ay sürdü. Türkiye Osmanlı Hükümeti’nin konuyla ilgili antlaşmalarını tümüyle reddetti. Görüşmeler sonunda Türkiye’nin komşu ülkelerle sınırları Kurtuluş Savaşı’nda belirlenmiş Misak ı Milli (Ulusal And) esasına uygun biçimde belirlendi. 23 Nisanda başlayan görüşmeler 24 Temmuz 1923’e kadar devam etti ve bu tarihte Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması ile sonuçlandı.

Görüşülen konular

* Türkiye-Suriye Sınırı
* Irak Sınırı
* Türk-Yunan Sınırı
* Adalar
* Türkiye-İran Sınırı
* Kapitülasyonlar
* Azınlıklar
* Savaş Tazminatları
* Osmanlı’nın Borçları
* Boğazlar
* Yabancı okullar
* Patrikhaneler

Daha yeni Daha eski