Resul, Hüseyin Kıran‘ın ilk romanı olan kitabın ilk basımı Mayıs 2006’da yapıldı. Samuel Beckett’i hatırlatan kahramanları, Kafkavari (Kafkaesk) atmosferi ve James Joyce’tan esinlenen dilsel oyunlarıyla Resul, kendine özgü bir yapıt olarak türkce edebiyatta yer almış olarak değerlendiriliyor. Resul, eleştirmenlerce olumlu karşılandı, hem teknik hem içerik bakımından özgün bir yapıt olarak değerlendirildi.
Konusu
Hüseyin Kıran hakkında kitabın iç-sayfasında verilen kısa bilgilere göre, yazar politik nedenlerle 10 yıl cezaevinde kalmıştır.
Resul, varoluş sancısı çeken bir adamın hikâyesi olarak görünmektedir. “Gövdeden kurtulmak mümkün, bilinçten değil” (Resul’den) sözü, kitabın felsefi meselesini işaret etmektedir. Kapalı, güç okunan, kendini kolay ele vermeyen bir metindir Resul. Kullanılan dilin ve kurulan biçimin özellikle böyle olmasının tercih edildiği, metnin kendini kolay ele vermezliğinin bilinçli olarak kurgulandığı anlaşılmaktadır. Kullanılan metafor ve göndermeler, çok katmanlı bir anlam yapısı olarak ortaya çıkmaktadır.
Semih Gümüş, Kıran’ın kitabı için “kendi türünde bir ilk roman” demektedir. Kemal Varol ise, eseri Radikal Kitap ekinde “Kara Bir Roman” başlığıyla değerlendirdi.Her iki eleştirmen de, Resul’un çok katmanlı bir metin olduğunda hemfikirdirler. Dolayısıyla anlam katmanları sökülerek okunması gerekmektedir. Beckett metinlerinde olduğu gibi, okurun sabrını sınayan metinlerden birisi olmaya adaydır Resul.