Necdet Evliyagil Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Necdet Evliyagil, 1927 yılında İstanbul'da doğmuş ve 2 Nisan 1992 tarihinde vefat etmiş olan Türk şair, gazeteci, siyasetçi ve yazardır. İstanbul Erkek Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni tamamlamıştır. Gazeteciliğe genç yaşta başlamış ve Cumhuriyet gazetesinde önemli görevler üstlenmiştir.

Yedek Subaylığını İstanbul Temsil Bürosunda yaptı. 1951 yılında ağabeyi Şevket Evliyagil ile birlikte AJANS-TÜRK Gazetecilik ve Matbaacılık Sanayi şirketini kurdu. TBMM Ankara Milletvekilliği yaptı. Avrupa konseyi Üyeliği görevinde bulundu. NATO/ATA kurucularındandır. 1967-1972 yılları arasında beş yıl süreyle Türkiye Turizm Merkezi Genel Sekreterliğini yaptı. 1967 yılında Basın Şeref Kartı sahibi oldu.


Radyo döneminde (1950-1960) Behçet Kemal Çağlar ile on yıl İstanbul radyosunda "Şiir Saatleri" ve "Şiir Sohbetleri" programlarını sundu. 10 ciltlik şiirli takvim antolojisini gerçekleştirdi. Ülkede yalnız TRT televizyonlarının yayın yaptığı 1978 - 1992 yıllarında 14 yıl süreyle "Şiir Dünyası" programını hazırladı ve sundu. Türkiye'yi 1982 yılında Yugoslavya’nın Sturga kentinde düzenlenen "Uluslararası Büyük Sanat Şöleni"nde temsil etti.

Evliyagil, ayrıca TBMM Ankara Milletvekilliği yapmış, Türkiye Turizm Merkezi Genel Sekreterliği görevinde bulunmuş ve Avrupa Konseyi üyeliği yapmıştır. Gazetecilik ve siyaset alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra, edebiyat dünyasında da önemli bir yer edinmiştir.

Şairlik kariyerinde de etkili olan Evliyagil'in şiirleri genellikle İstanbul'un atmosferini, insanlarını ve yaşantılarını yansıtan, duygusal ve derin anlamlar içeren eserlerdir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte İstanbul radyosunda "Şiir Saatleri" ve "Şiir Sohbetleri" programlarını sunmuş, ayrıca TRT'de "Şiir Dünyası" programını hazırlayıp sunmuştur.

Evliyagil'in eserlerinden bazıları 

"Eski Yalı" (1956)

"Duyabildiğine" (1960)

"Yaşantı" (1972)

"Altınkum Vapuru" (1975)

"Düş ve Gerçek" (1978)

"Çocukların Görkemli Düşü ve Acı Gülüşü" (1979) gibi kitaplarda toplanmıştır. Şiirlerinin yanı sıra çocuk kitapları da yazmış ve tiyatroya katkıda bulunmuştur.

Necdet Evliyagil, Türk edebiyatı ve gazeteciliği üzerinde önemli bir etki bırakmış çok yönlü bir kişilik olarak anılmaktadır.

Daha yeni Daha eski