Zika Virüsü Nedir ? Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir ?

Zika virüsü (ZIKV), Flaviviridae virüs familyasının ve Flavivirus cinsinin bir üyesi. İnsanlarda Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçer. Daha önce maymunlarda görülen virüs, ilk kez Nijerya’da bir insanda tespit edildi. Gebe kadınlara bulaştığında bebeklerde anomaliler görülmesine yol açar.

Dünya Sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika Virüs Hastalığı görüldüğünü ve yayılmaya devam ettiğini bildirmiştir. Zika Virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere sebep olduğu tespit edilmiştir. Yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefaliye (küçük kafa) neden olabilmektedir.

Zika virüsü Afrika, Amerika, Asya ve Pasifik’te yayılmış ve 2015’te Orta ve Güney Amerika’da yaşanan salgın, pandemik hâle gelmiştir. Hafif ateş, kızarıklık, göz iltihabı ve kas ağrısı başlıca belirtileridir. Dünya Sağlık Örgütü, 2016’da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı acil durum ilan etti. Bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Ayrıca doktorlar tarafından zika virüsünün cinsel yolla da bulaştığı duyuruldu.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır ?

Sivrisineklerden insanlara bulaşan Zika Virüsü Hastalığı ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. 
Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Tedavisinde ise istirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerilmektedir. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur.

Zika Virüsünden Nasıl Korunulur ?

Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Kapalı giysiler (uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi) giyilmelidir.

Sağlık Bakanlığı Zika Virüsün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte,  bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattından (444 77 34) ve Seyahat Sağlığı Merkezlerinden bilgilendirmektedir.

Daha yeni Daha eski