Brom Nedir, Brom Özellikleri ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

Brom, sembolü Br ve atom numarası 35 olan bir kimyasal elementtir. Üçüncü en hafif halojendir ve oda sıcaklığında köpüren kızdıran kahverengi bir sıvı olup, benzer şekilde renkli bir gaz oluşturmak üzere kolayca buharlaşır. Dolayısıyla özellikleri klor ve iyodin özellikleri arasındadır. Bağımsız iki kimyager Carl Jacob Löwig (1825’de) ve Antoine Jérôme Balard (1826’da) tarafından bağımsız olarak izole edilen adı, keskin ve rahatsız edici kokusuna atıfta bulunan Antik Yunan’dan “pis koku” ndan türetilmiştir.

Elementel brom çok tepkiyicidir ve dolayısıyla doğada serbest değildir, ancak renksiz çözülebilir kristal halindeki mineral halid tuzlarında, sofra tuzuna benzemektedir. Dünya’nın kabuğunda oldukça nadir olmakla birlikte, bromür iyonunun (Br-) yüksek çözünürlüğü okyanuslarda birikmesine neden olmuştur. Ticari olarak element, çoğunlukla Birleşik Devletler, İsrail ve Çin’de tuzlu su havuzlarından kolayca çıkarılır. Okyanuslardaki brom miktarı, klorun yaklaşık üçte biri kadardır.

Yüksek sıcaklıklarda, organobromin bileşikleri serbest radikal kimyasal zincir reaksiyonlarını durduran serbest brom atomları üretmek için kolaylıkla ayrılırlar. Bu etki, organobromin bileşiklerini yangın geciktiriciler olarak yararlı kılar ve her yıl dünya çapında üretilen bromun yarısından fazlası bu amaçla kullanılır. Ne yazık ki, aynı özellik güneş ışığına neden olarak atmosferdeki uçucu organobromin bileşiklerinin serbest brom atomları üretmesine neden olmakta ve ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak, birçok pestisit metil bromür gibi organobromid bileşikleri artık kullanılmamaktadır. Brom bileşikleri hala sondaj sıvılarında, fotoğraf filminde ve organik kimyasalların imalatında ara madde olarak kullanılmaktadır.

Brom bazen insanlarda büyük önem taşıdığı düşünülmüştür, ancak bu yalnızca sınırlı şartlı kanıtlarla desteklenmektedir ve açık bir biyolojik rolü yoktur. Bir farmasötik olarak, basit bromür iyonu (Br-) merkezi sinir sistemi üzerinde önleyici etkilere sahiptir ve bromür tuzları bir zamanlar kısa süreli etkili ilaçlarla değiştirilmeden önce önemli bir tıbbi sedatif olmuştur. Nihai kullanımları antiepileptik olarak korurlar.

Özellikleri

Bromin üçüncü halojen, periyodik tablonun 17. grubunda bir metal olmayan olmasıdır. Dolayısıyla özellikleri florin, klorin ve iyotunkine benzer ve klor ve iyot olmak üzere iki komşu halojeninkinin ara maddesi olma eğilimindedir. Brom, elektron konfigürasyonuna [Ar] 3d104s24p5 sahiptir, yedi elektron dördüncü ve en dıştaki kabuk değerli elektronları gibi davranır. Böylece bütün halojenler gibi tam bir sekizliktan bir elektron kısadır ve bu nedenle dış kabuğunu tamamlamak için pek çok elementle reaksiyona giren kuvvetli bir oksitleyici ajan vardır. Periyodik eğilimlere göre, klor ve iyot arasındaki elektronegatiflik (F: 3.98, Cl: 3.16, Br: 2.96, I: 2.66) ara maddedir ve klordan daha az reaktiftir ve iyottan daha fazla reaktiftir. Ayrıca klordan daha zayıf bir oksitleyici ajan, ancak iyottan daha güçlü bir ajandır. Tersine, bromür iyonu iyodürden daha zayıf bir indirgeme ajanıdır, ancak klorürden daha kuvvetlidir. Bu benzerlikler, kimyasal, elementler için periyodik yasayı ön plana çıkaran Johann Wolfgang Döbereiner’in orijinal üçlülerinden biri olarak sınıflandırılan klor, brom ve iyota yol açtı. Bu, klor ve iyot arasındaki atom yarıçapında bir ara maddedir ve bu, onun atomik özelliklerinin birçoğunun, klor ve iyot arasında, X2 molekülünün ayrışmasının ilk iyonlaşma enerjisi, elektron afinitesi, ayrışma entalpisi gibi benzer şekilde orta değerde olmasına neden olur (X = Cl , Br, I), iyonik yarıçap ve X-X bağ uzunluğu. Bromun uçuculuğu, çok nüfuz eden boğulma ve hoş olmayan kokusunu arttırır.

Dört dengeli halojenin molekül içi van der Waals çekim kuvveti yaşarlar ve tüm homojen çekirdekli halojen molekülleri arasında elektron sayısıyla birlikte kuvvetleri artar. Böylece bromun erime ve kaynama noktaları klor ve iyodin erime noktaları arasındadır. Grubun altındaki halojenlere ait molekül ağırlığının artması sonucu, buharlaşmanın tüm ısıları oldukça düşük olmasına rağmen (yüksek uçuculuk yol açar), bromun füzyon yoğunluğu ve ısısı ve klor buharlaşması ve buharlaşması yine klor ve iyot arasındadır. Diatomik moleküler yapıları sayesinde. Grubun inişi sırasında halojenler renklenir: flor çok soluk sarı bir gazdır, klor yeşilimsi-sarıdır ve brom, -7.2 ° C’de eriyen ve 58.8 ° C’de kaynar kırmızı-kahverengi uçucu bir sıvıdır. (İyot parlak bir siyah renktedir.) Bu eğilim, halojenler tarafından absorbe edilen görünür ışık dalga boylarının artmasına neden olur. Özellikle, brom gibi bir halojenin rengi, en çok işgal altındaki anti-bağıl antimikrobiyal ve en düşük boş antibolizan σu molekül yörüngesi arasındaki elektron geçişinden kaynaklanmaktadır. Renk düşük sıcaklıklarda kaybolur, böylece -195 ° C’deki katı bromür soluk sarıdır.

Kullanım Alanları: Brom, Altın elde edilmesinde, savaş gazı olarak, elyaf ve ipeğin beyazlatılmasında, brom bileşiği olan ilaç ve boyarmaddelerin yapımında kullanılır. En büyük kullanım alanı vuruntuya karşı benzine katılan etilen bromür elde edilmesidir. vikipedia

Daha yeni Daha eski